Dan hrvatskih voda kao nova akcija

U sklopu velikog ekološkog projekta u organizaciji udruge za očuvanje podvodnog svijeta GUWAA i Princ Albert fondacije, 30. svibnja diljem Hrvatske održat će se Dan hrvatskih voda – nacionalna akcija čišćenja voda u kojoj će sudjelovati čak 30-ak gradova.

Najavljeno je to u četvrtak na konferenciji za medije koju je održao organizator akcije Kristijan Curavić s predstavnicima tvrtki partnera projekta: Henkel i Konzum. Dan hrvatskih voda obilježit će se akcijama čišćenje rijeka, jezera i mora diljem Lijepe naše, no, finalni događaj s brojnim poznatim gostima i ambasadorima akcije održat će se u subotu, 30. svibnja u Splitu. Riječ je o manifestaciji koja će uključiti nekoliko stotina ronioca i aktivista čiji je cilj ove godine s dna naših voda izvaditi više od 20 tona otpada. Prošle godine, u vrijeme kad se održavao Dan hrvatskih voda, Hrvatsku je zahvatio val poplava te veliki broj lokacija nije bio dostupan za čišćenje, a prema podacima udruge GUWAA izvađeno je oko 15 tona otpada.

Cilj ove akcije je podići razinu svijesti u javnosti o potrebi očuvanja naših voda i konstantnoj zaštiti i čišćenju okoliša. Akcije koje se već duže vrijeme provode u organizaciji istih partnera, na ovaj će način kulminirati na Dan hrvatskih voda kad će se svi koji budu htjeli sudjelovati moći uključiti i dati svoj doprinos. “Zadnjih dvije godine otkako se održava Dan hrvatskih voda ronioci su izvadili puno veću količinu otpada nego ikada ranije u sličnim akcijama upravo zbog sudjelovanja naših partnerskih ronilačkih centara. Jako sam ponosan na činjenicu da imamo takvu podršku, ali zahvalan i našim sponzorima Henkelu i Konzumu koji su dali svoj doprinos i podržali naš trud te nam omogućili da ovu akciju podignemo na još veću, nacionalnu razinu”, izjavio je Kristijan Curavić, ronioc i osnivač udruge GUWAA. Zapanjujući su podaci, dodao je Curavić, koji pokazuju da je Jadransko more drugo u Europi po kvaliteti i čistoći, ali jednako tako je drugo po onečišćenosti raznim otpadom koji se nalazi na morskom dnu.

Akcija pod geslom Zajedno za čiste hrvatske vode odvijat će se tijekom cijelog svibnja u Konzum trgovinama gdje će svi građani kupnjom Persil, Silan i Somat proizvoda dati svoj doprinos i pomoći ekološkoj akciji čišćenje voda. “Izuzetno nam je drago što smo se uključili u ovaj projekt jer smatramo da je to jedini način kako uistinu možemo pomoći u očuvanju okoliša i pozvati što više građana da se uključe u akciju. Činjenica je da ne primjećujemo koliko su naše vode onečišćene sve dok ne vidimo što su ronioci izvadili s dna. Zato smo se, u suradnji s Konzumom, odlučili podržati Dan hrvatskih voda kako bismo zajedničkim djelovanjem učinili ovu akciju što većom i kako bismo postigli što značajnije rezultate. Želja nam je da se ovakve akcije čišćenja nastave i da uključe što veći broj građana jer je briga za okoliš naša zajednička briga i naša odgovornost”, kazala je Miranda Mladin, marketing menadžer Henkel Adria, Laundry & Home Care Division.

Značaj ovog velikog ekološkog projekta prepoznao je i Konzum. “Ponosni smo na dugogodišnju i kontinuiranu suradnju s Henkelom u projektima usmjerenim očuvanju okoliša. Prethodne akcije čišćenja voda pokazale su kolika je potreba da se ovaj vid aktivnosti nastavi. Stoga nam je drago da zajedno možemo pružiti podršku i nacionalnoj akciji čišćenja voda povodom Dana hrvatskih voda. Naši kupci se rado uključuju u ovakve akcije, svjesni da je odgovornost za ljepši i čišći okoliš na svakome od nas”, izjavio je Josip Grgić, direktor marketinga Konzuma. Nera Tomić, direktorica sektora upravljanja kvalitetom i okolišem u Konzumu i sama je sudjelovala u akcijama čišćenje. “Kao istinska zaljubljenica u ronjenje i sama sam se aktivno uključila u nedavnu akciju Zajedno za naše čisto plavo more te uz iskusni tim Kristijana Curavića pomogla u čišćenju kaštelanskog podmorja”, dodala je Tomić.

Dan hrvatskih voda obuhvatit će oko 30 lokacija i veliki broj ronioca koji će 30. svibnja zaroniti u rijeke, jezera i more, a velika svečanost održat će se u Splitu gdje će se također čistiti more uz podršku ambasadora i prijatelja projekta pod vodstvom Kristijana Curavića. (Croenergo)