Dan ekološkog duga ove godine pet dana ranije

Čak pet dana ranije nego lani, čovječanstvo će danas, 8. kolovoza, potrošiti proračun prirodnih resursa za cijelu ovu godinu – upozoravaju iz međunarodne istraživačke organizacije Mreža za globalni ekološki otisak (Global Footprint Network).
S
Dan ekološkog duga označava datum kad ljudska godišnja potrošnja prirodnih resursa prekorači ono što Zemlja može obnoviti u jednoj godini. U Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode – World Wildlife Fund (WWF) – navode da se to događa zato što u atmosferu emitiramo više ugljičnog dioksida nego što ga naši oceani i šume mogu apsorbirati, iscrpljujemo zalihe ribe i siječemo šume brže nego što se one mogu obnoviti i ponovno izrasti. U WWF-u kažu da su emisije ugljika najbrže rastući faktor prekomjerne potrošnje i ugljični otisak čovječanstva sada čini 60 posto potražnje čovječanstva od prirode, što se naziva ekološkim otiskom, piše Večernji list.

Što se Hrvatske tiče, ona je prvi put zakoračila u ekološki dug 1997. godine. – Biokapacitet po stanovniku ostao je isti od 1992., ali je ekološki otisak potrošnje porastao tijekom tog razdoblja. Ugljični je otisak porastao za 124 posto u razdoblju između 1992. i 2006., kada je dosegao svoj vrhunac – kaže Martin Šolar, direktor WWF Adrije. Prema njegovim riječima, kada bi svatko na svijetu trošio prirodne resurse kao prosječni Hrvat, trebala bi nam čak 2,3 planeta da namirimo svoje godišnje potrebe.

You may also like