Dan antifašističke borbe bez državnog vrha, Predsjednica uputila čestitku

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj i obilježava se 22. lipnja u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija organiziraju središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kraj Siska, a gostima i uzvanicima će se prigodnim govorom obratiti gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Obilježavanju Dana antifašističke borbe u Spomen parku Brezovica nazočit će izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, a očekuje se i dolazak izaslanika predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

U organizaciji Građanske inicijative, a u suradnji s Gradom Siskom na Šetnici će se održati “Razgovori o antifašizmu” u okviru kojih će biti riječi o razvoju grada Siska u 20. stoljeću, narodnooslobodilačkoj borbi, Prvom partizanskom odredu, Antifašističkom frontu žena i značenju antifašizma danas. Predviđena je i promocija časopisa Mreže antifašistkinja Zagreba i predstavljanje organizacije, Filmska večer na otvorenom i projekcija filma “Akcija stadion” Dušana Vukotića.

U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe, brojna izaslanstva odala su u utorak počast i položila cvijeće i vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj – Na Zidu boli, kod Grobnice narodnih heroja i Središnjeg križa,a među njima i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH na čelu s predsjednikom Franjom Habulinom, Grada Zagreba (dogradonačelnica Vesna Kusin) i stranke Naprijed Hrvatska predvođena predsjednikom Ivom Josipovićem.

Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju Lovrinac i u Splitu je u utorak obilježen Dan antifašističke borbe. U Šibeniku je povodom Dana antifašističke borbe u novim prostorima Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Šibenika u centru grada predstavljen projekt uređenja Muzeja oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu, te knjiga Rimski ugovori.

Predstavnici grada, županije, te udruga antifašista i antifašističkih boraca položili su u utorak cvijeće i zapalili svijeće ispred spomen-kosturnice boraca NOB-a, na groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kod glavnoga križa i spomen-ploče poginulim braniteljima Bošnjacima – muslimanima i na spomeniku zatvaranima, prognanima, mučenima i strijeljanima ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije, nakon čega se svečanost održala u Muzeju grada Splita.

Nacistička je Njemačka ujutro 22. lipnja 1941. napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa. Time je poništen pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju između te dvije sile. Zbog novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije u Sisku našli su se u opasnosti, te su se iz grada povukli u okolicu – najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovica kraj Siska. Ondje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ga zapovjednik Vlado Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnoooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a. Dan antifašističke borbe obilježava se na dan 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je čestitku hrvatskim građankama i građanima u povodu Dana antifašističke borbe, 22. lipnja, u kojoj ističe da je hrvatski narod sudjelovanjem na strani antihitlerovske koalicije, dao važan doprinos pobjedi nad fašizmom i nacizmom. „Svojim sudjelovanjem na strani antihitlerovske koalicije hrvatski je narod, zajedno s pripadnicima nacionalnih manjina, dao važan doprinos pobjedi nad fašizmom i nacizmom, a odlukama ZAVNOH-a postavljen je temelj za proglašenje Republike Hrvatske neovisnom državom, koju smo obranili od velikosrpske agresije i oslobodili u Domovinskom ratu.

Te povijesne zasluge hrvatskih antifašista stoga dostojanstveno obilježavamo, s punim poštovanjem prema svim poginulima tijekom Drugoga svjetskoga rata i svim žrtvama komunističkog režima nakon završetka rata. Svim hrvatskim građankama i građanima čestitam Dan antifašističke borbe“, navodi u čestitci Predsjednica Republike Grabar-Kitarović, izvijestili su iz Ureda predsjednice.

U Spomen parku Brezovica kraj Siska danas se održava svečanost u povodu Dana antifašističke borbe. Spomen je to na 22. lipnja 1941., kada je osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Dan antifašističke borbe je državni praznik u Republici Hrvatskoj, a obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i jedna od prvih antifašističkih postrojbi u tadašnjoj okupiranoj Europi.

No, to čini se, ne zanima državni vrh. Iako se radi o jednom od najvažnijih praznika, kojim se obilježava dan u kojem je Hrvatska izabrala pravu stranu u Drugom svjetskom ratu, ove godine izaslanstvo će na proslavi biti ‘mršavo’.

Od predstavnika tehničke vlade doći će samo ministrica Dubravka Jurlina Alibegović, a ni predsjednica Kolinda Grabar Kitarović neće doći osobno već će kao svog izaslanika poslati zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Podsjetimo, prošle godine se na obilježavanju praznika našao najviši državni vrh predvođen Predsjednicom i tadašnjim premijerom Milanovićem te potpredsjednicom Sabora.

You may also like