Dalija Orešković obrazložila odluku Povjerenstva za sukob interesa

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešović u srijedu je izjavila kako poštivanje načela obnašanja javne dužnosti predstavlja obvezu svakog dužnosnika, pogotovo onih koji obnašaju najviše javne dužnosti.

Povjerenstvo kojem je na čelu na današnjoj je sjednici donijelo odluku o pokretanju postupka kojim se želi utvrditi je li predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović povrijedila načelo obnašanja javne dužnosti, na što je predsjednica Republike reagirala ustvrdivši da je Povjerenstvo “prekoračilo svoje ovlasti i ušlo u sferu političkog arbitriranja”.

Orešković nije htjela komentirati reakciju predsjednice, a ističe da su ovakva tumačenja Povjerenstva do sada potvrdili i upravni sudovi. “Nikada nisam komentirala izjave bilo kojeg dužnosnika kada su se javno očitovali o odlukama povjerenstva. No, želim istaknuti da su člankom 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisana načela obnašanja javnih dužnosti. Bez obzira što zakonom nije propisana mogućnost izricanja sankcije zbog povrede načela, nesporno je da i poštivanje načela predstavalja obvezu svakog dužnosnika, a pogotovo onih koji obnašaju najviše javne dužnosti. Ovakva tumačenja povjerenstva potvrdili su i upravni sudovi u svojim presudama”, kazala je Orešković novinarima po završetku današnje višesatne sjednice Povjerenstva.

Postupak je pokrenut zbog raspodjele naknade od 1,17 milijuna kuna koje je Grabar-Kitarović dobila za troškove svoje predsjedničke kampanje te ih uplatila HDZ-u, koji ju je i kandidirao za predsjedničku dužnost, kako bi se kasnije taj novac uplatio u humanitarne svrhe.

Povjerenstvo to ne smatra spornim, no žele raspraviti to što je predsjednica, kako su prenosili mediji, tijekom prošle godine aktivno odlučivala o tome kome će se taj novac uplatiti te nazočila uručivanju donacija. Tako je, smatra Povjerenstvo, nastavila surađivati s bivšom strankom iako ne bi smjela. “Ne radi se o sukobu interesa, nego o povredi načela obnašanja javne dužnosti”, ustvrdila je izvjestiteljica u ovom slučaju, zamjenica predsjednice Povjerenstva Tatijana Vučetić.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je pak da je Povjerenstvo za sukob interesa današnjom odlukom o pokretanju postupka “zbog povrede načela obnašanja javne dužnosti i vjerodostojnosti Predsjednice Republike”, a ne zbog sukoba interesa, prekoračilo svoje ovlasti i ušlo u sferu političkog arbitriranja.

“Tome u prilog govori i činjenica kako je ova odluka donesena, koje li slučajnosti, na istoj sjednici na kojoj se odlučivalo o očiglednom primjeru sukoba interesa visokog dužnosnika Vlade Republike Hrvatske. Predsjednica Republike ponosna je što su sva sredstva zakonito donirana onima najpotrebnijima, iako ih je mogla zadržati za sebe. Budući da ničim nije dovela u pitanje načela obnašanja javne dužnosti, Predsjednica Republike opet će učiniti isto”, stoji u priopćenju iz njezinog Ureda.

You may also like

0 comments