Dalić: Očekujemo da se vlasništvo Agrokora poštuje u regiji

Nakon što je na lex Agrokor Slovenija  odgovorila lex Mercatorom ‘kako bi spriječila eventualno odlijevanje novca prema Hrvatskoj, izgledno je da se regulatorna rješenja važu i na ostalim tržištima na kojima posluje Agrokor. U Beogradu će se sutra održati sastanak ministara trgovine i ekonomije Srbije, Slovenije, BiH i Crne Gore na kojem će se razmatrati zajednički odgovor na krizu koncerna. Na adresu hrvatske Vlade poziv nije stigao.

“Agrokorove kompanije u regiji njegovo su vlasništvo, posluju normalno i nije ih zahvatila kriza s kojom se suočio hrvatski dio Agrokora”, ističe potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva i poduzetništva Martina Dalić. Dodaje kako očekuje da se to “vlasništvo respektira, kao što ga je, uostalom, i hrvatska Vlada respektirala pri uvođenju izvanredne Uprave u hrvatske sastavnice Agrokora.

Službeni Zagreb utoliko se nema što opravdavati bilo kome, Dalić smatra, pa i priču o (ne)pozivanju i (ne)sudjelovanju na sastanku u Beogradu drži predimenzioniranom. Dok će njezini kolege raspravljati o Agrokoru, Dalić će u Parizu u sjedištu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) imati više sastanaka, među kojima i s glavnim tajnikom OECD-a Joseom Angelom Gurriom o hrvatskom članstvu u toj ekonomskoj organizaciji.

Predimenzioniran ili ne, regionalni odjek krize u Agrokoru neizostavno je opterećen i političkom dimenzijom, posebno uoči domaćih lokalnih izbora krajem svibnja, ali i nedavnih predsjedničkih u Srbiji. Aktivacijom ‘Lex Agrokora’ Vlada je de facto preuzela upravljanje koncernom u Hrvatskoj, no koji je istovremeno duboko isprepleten u slovensko gospodarstvo, u Srbiji zapošljava 12.000 radnika, dok je utjecaj na BiH i Crnu Goru relativno manje izražen.

“S obzirom na to da sve zemlje regije traže pojedinačna rješenja za izazove u poslovanju dijelova Agrokora na svojim tržištima, na sastanku će biti razmatrane zajedničke mere i aktivnosti za očuvanje radnih mjesta, zaštitu interesa dobavljača, kao i druga pitanja vezana za stabilnost poslovanja spomenutog koncerna”, stoji u priopćenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

You may also like