Home Ekonomija Dalić očekuje nastavak pozitivnih kretanja u gospodarstvu

Dalić očekuje nastavak pozitivnih kretanja u gospodarstvu

by Agencije

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u utorak je ocijenila da podaci o rastu industrijske proizvodnje pokazuju kako se gospodarstvo oporavlja, te da pozitivne trendove očekuje i u idućem razdoblju.

“Mislim da rast industrijske proizvodnje u 12. mjesecu potvrđuje da se gospodarstvo oporavlja, potvrđuje pozitivne trendove koje vidimo te očekujem nastavak tih trendova i u 2017. godini. U skladu s tim su i mjere ekonomske politike koje smo već donijeli i koje ćemo donositi, a koje se tiču poreznog rasterećenja i smanjivanja administrativnog opterećenja. Sve će to biti elementi koji će poduprijeti gospodarske mogućnosti u 2017. godini”, rekla je Dalić u izjavi za novinare nakon puštanja u rad registra “Ne zovi”.

Odgovarajući na pitanje kako to da smo još uvijek na europskom dnu unatoč rastu industrijske proizvodnje, rekla je da je sveukupno kretanje industrijske proizvodnje, sveukupan njezin dugoročni rast, u funkciji ukupne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, ukupne sposobnosti pristupanja naših gospodarstvenika i europskim i trećim tržištima.

“Ovi trendovi pokazuju da se te mogućnosti kao i proizvodna i izvozna sposobnost gospodarstva poboljšavaju, a naša je zadaća mjerama ekonomske politike to podržati. Na tom su tragu porezna reforma, administrativno rasterećenje i sve druge mjere koje Vlada donosi kako bi poboljšala uvjete poslovanja”, zaključila je Dalić.

Državni zavod za statistiku objavio je u ponedjeljak da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosincu porasla za 4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na prosinac 2015. skočila za 14,9 posto. To je najveći skok proizvodnje od 2001. godine, od kada DZS vodi kalendarski prilagođene podatke, i znatno veći nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja porasla 7,1 posto na godišnjoj razini.

Related Posts