Dalekovod očekuje stabilan rast prihoda

Dalekovod u sljedećim godinama očekuje stabilan rast prihoda, na krilima pojačane potražnje koju očekuje na tržištima na kojima nastupa, rekao je predsjednik Uprave te zagrebačke kompanije Alen Premužak na predstavljanju rezultata poslovanja i planova za investitore i partnere, održanom u srijedu na Zagrebačkoj burzi.

Takve prognoze on i drugi članovi Uprave zasnivaju na očekivanom rastu investicija u dalekovodnu mrežu u Europi, posebno Njemačkoj i Norveškoj. Prema podacima Europskog udruženja prijenosnika električne energije, investicije u prijenosnu mrežu do 2030. godine procjenjuju se na oko 150 milijardi eura, a Dalekovod planira uzeti dio toga “financijskog kolača”, kaže Premužak.

Pozitivne trendove u Dalekovodu očekuju i zbog činjenice da su za 2017. godinu već ugovoreni poslovi u vrijednosti gotovo 600 milijuna kuna, a najavljuju da će do kraja godine sudjelovati u natječajima za dobivanje poslova u više od 10 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, Norvešku i Ukrajinu. Potonje dvije zemlje izuzetno su bitne za Dalekovod. Naime, tvrtka je u Norveškoj trenutno aktivna na projektima ukupne vrijednosti više od 200 milijuna eura, a u Ukrajini su aktivni projekti vrijedni više od 110 milijuna eura.

Kad je riječ o Hrvatskoj, na koju se odnosi 30 posto poslovanja, čelni ljudi Dalekovoda izdvajaju projekt obnove pruge Dugo Selo-Križevci, u kojemu sudjeluje i ta tvrtka. No, upozoravaju i kako su trenutno zastali natječaji i investicije, pogotovo u veće projekte.  Premužak ističe da će Dalekovod, prema svim pokazateljima i realnim izgledima za uspjeh na brojnim natječajima, moći bez poteškoća ispunjavati financijske obveze iz predstečajne nagodbe.

Do sada je, po njegovim riječima, Dalekovod prema obvezama iz predstečajne nagodbe otplatio 180 milijuna kuna, a za otplatu u 2016. ostaje približno 50 milijuna kuna. Tijekom 2017. godine obveze iz predstečajne nagodbe rastu, ali će ih tvrtka moći bez problema ispuniti, rekao je Premužak. Dodao je da 2017. godine Dalekovd zatvara obveze iz predstečajne nagodbe prema dobavljačima te počinje otplatu glavnice duga bankama.

Zaključio je kako se u nastavku tekuće godine i sljedećem razdoblju naglasak u razvoju poslovanja stavlja na otvaranje novih dugoročnih projekata i tržišta, povećanje efikasnost u izvedbi projekata i optimizaciji troškova.

You may also like