Dalekovod je dobio posao na finskom energetskom tržištu

Finska tvrtka za prijenos i distribuciju električne energije Fingrid objavila je kako Dalekovodu planira dodijeliti ugovor za izgradnju dalekovoda Lieto – Forssa na jugu Finske u ukupnoj dužini od 67 kilometara, izvijestili su u ponedjeljak iz Dalekovoda.

“Posao u vrijednosti gotovo 20 milijuna eura, izrazito je bitan za Dalekovod jer znači ulazak na finsko tržište, a konačna odluka o potpisu ugovora očekuje se po isteku roka od tri tjedna”, navode iz Dalekovoda.

Istodobno, Odbor direktora norveškog Statnetta je donio odluku da za sada ne kreće u realizaciju projekta izgradnje dalekovoda na dionici Namsos – Storheia, iako je prethodno već odobren preliminarni početak radova. Odluka nije konačna i podložna je reviziji krajem godine. Realizacija izgradnje dalekovoda Ertsmyra – Kvinesdal i dalekovoda Ertsmyra – Vollesfjord, prema ugovoru vrijednom više od 60 milijuna eura potpisanom u Oslu početkom lipnja, nastavlja se po planu, navode iz Dalekovoda.

Dalekovod je, naime, početkom lipnja s norveškom tvrtkom za prijenos i distribuciju električne energije na visokim naponimaim Stattnet potpisao ugovor za izgradnju dvije dionice dalekovoda ukupne dužine veće od 100 kilometara. Dionica dalekovoda Ertsmyra – Kvinesdal duga je 56 kilometara i dio je velikog Western Corridor projekta koji uključuje izgradnju novih vodova do kraja 2020. godine u cilju povećanja prijenosne moći i osiguranja pouzdanosti prijenosnog sustava južne regije Norveške.

Dalekovod Ertsmyra – Vollesfjord dugačak je, pak, 53 kilometra i predstavlja kopneni nastavak prijenosa energije putem pomorskog kabela između Norveške i Njemačke, takozvanog Nordlink projekta. Izvedba oba projekta planirana je do kraja rujna 2018. Za gradnju dalekovoda na dionici Namsos – Storheia bio je odobren preliminarni početak radova pismom namjere od kraja travnja ove godine.

You may also like