Dačić: Trebalo bi više uvažavati napore Srbije za ulaskom u EU

Srbijanski ministar vanjskih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić poručio je u ponedjeljak, u povodu otkazivanja posjeta premijera Srbije Aleksandra Vučića Bruxellesu i Sjedinjenim Državama, da treba više uvažavati napore vlade Srbije i njezin reformski put u procesu eurointegracija.

“To je poruka da nećemo igrati dvostruke igre. Kao što je Srbija predvidiv partner, to trebaju biti i Njemačka i SAD. Očekujemo da oni budu potpora našem europskom putu, a ne destabiliziranju Srbije”, rekao je Dačić za beogradsku TV Prva.

Dačić je odbacio navode da su pred Srbijom nova uvjetovanja na europskom putu, nakon što je beogradski list Danas objavio kako navodno Bundestag od Beograda očekuje da kao uvjet pristupanja EU-u dopusti prijem Kosova u Ujedinjene narode. “Naravno da ništa od toga nije točno. Nama nitko nikada tako nešto nije rekao”, ustvrdio je Dačić.

Beogradski mediji izvjestili su jutros da je srbijanski premijer u tehničkom manadatu i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić otkazao posjet Bruxellesu 21. lipnja, kao i sve ranije dogovorene bilateralne susrete s visokim američkim dužnosnicima u povodu njegovog odlaska u SAD 23. lipnja prvim izravnim letom Air Serbie na liniji Beograd – New York.

Vučić se danas iza zatvorenih vrata sastao s američkim veleposlanikom u Srbiji Kylom Scottom i šefom Misije EU-a u Srbiji britanskim diplomatom Michaelom Davenportom, ali u priopćenju iz vladina ureda poslije sastanka nisu niti spomenuti otkazani posjet Bruxellesu i bilateralni razgovori u SAD-u, niti da li je to bila tema razgovora.

Kako je navedeno u priopćenju nakon sastanka, veleposlanici Scott i Davenport “istaknuli su snažnu podršku ekonomskim i političkim reformama vlade Srbije”, kao i premijerovom cilju da “pripremi Srbiju za pridruživanje EU-u 2020. godine”.

You may also like