Dačić ponovno optužio Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva

Hrvatska ima pravo birati svoj put, ali nema pravo rehabilitirati i opravdavati genocid nad Srbima, Židovima i Romima u ustaškoj NDH niti će Srbija to prešutjeti, poručio je u ponedjeljak srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je kako pitanje pozdrava “Za dom spremni” trebaju rješavati pravosudna tijela, nakon što su neki sudionici na obljetnici Oluje u Kninu u petak uzvikivalli ustaški pozdrav i pjevali ustaške pjesme te zapalili zastavu Republike Srbije.

Komentirajući incidente u Kninu, potpredsjednik vlade Božo Petrov te ministri unutarnjih poslova i pravosuđa Vlaho Orepić i Ante Šprlje reli su da se povjesničari i pravosuđe trebaju jasno odrediti prema prema ustaškom pozdravu.

Dačić smatra da je krajnji cilj da se dozvoli upotreba tog pozdrava, što pokazuje da Hrvatska, članica EU-a, “rehabilitira fašističku ustašku NDH”, “Iako Europa šuti, Srbija to ne smije i neće”, naglasio je potpredsjednik srbijanske vlade. “Zamislite da se takva rasprava ili uporaba nacističkih simbola dogodi u Njemačkoj, gdje se za korištenje pozdrava ‘Sieg Heil’ ide u zatvor. Ili, da se u bilo kojoj zemlji koristi kukasti križ – sigurno bi to bila asocijacija na Hitlera, iako je to i jedan od simbola istočnjačkih religija”, rekao je.

Podsjetio je na slučaj britanskog princa Haryja koji je obukao košulju sa kukastim križom i doživio oštre kritike javnost koja ga je optužila za nacizam, “a ne za budizam ili hinduizam”.

Dačić kaže kako je “jasno da je ‘Za dom spremni’ vezan za ustaše i Antu Pavelića”. “Pod tim pozdravom ‘Za dom spremni’ počinjen je genocid nad Srbima, Židovima i Romima širom NDH. Pod tim pozdravom marširale su i novoustaše u Kninu, u povodu obilježavanja Oluje, najvećeg etničkog čišćenja u Europi poslije Drugog svjetskog rata”, ocijenio je šef srbijanske diploamcije.

Ranije u ponedjeljak, i srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin ocijenio je da “fašistički pozdrav ne može biti predmetom prava”, niti “ne se može dozvoliti na jednom, a zabraniti na nekom drugom mjestu”. “Pozdrav ‘Za dom spremni’ je, jednostavno, pozdrav koji kod Srba izaziva najstrašnija i najgora moguća sjećanja…”, rekao je Vulin, ocijenivši kako “Europska unija nije napravljena na temeljima fašizma”

You may also like