Da je nuklearka štetna, ne bi radila dvadeset i sedam godina

Nuklearna centrala Novovoronjež u ruskoj oblasti Voronjež već 51 godinu proizvodi električnu energiju, a mjesto Novovoronjež je zahvaljujući poslovanju centrale od malog sela izraslo u gradić sa oko 40.000 stanovnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo nuklearno postrojenje na obali rijeke Don otvoreno je krajem 1964. godine, a danas su aktivna dva reaktora VVER 440 i jedan VVER 1000 ukupnog proizvodnog kapaciteta od 1.800 megavata struje. Dva reaktora su zbog dotrajalosti zatvorena 1988. i 1990. godine, a trenutno su u izgradnji dva nova. Spomenuto postrojenje posluje u skladu sa uputama ruskih vlasti i ne zagađuje izvore pitke vode i okoliš u toj regiji.

U skladu sa globalnim trendovima povećanja sigurnosti rada nuklearnoh centrala, i pogon u Novovoronježu je u nekoliko navrata moderniziran, a posebno nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi. Ovaj ruski kompleks posjeduje zaštitni sistem od poplava, zemljotresa i drugih prirodnih nesreća, a ni udar manjeg aviona ne bi izazvao curenje opasnih materija iz reaktora.

Centralni kontrolni toranj u centrali upošljava šest stručnjaka koji na ekranima u prostoriji koju nazivaju „srcem centrale“ prate parametre rada svih postrojenja. Riječ je o iskusnim i specijaliziranim ekspertima koji na velikim monitorima prate oko 4.000 različitih parametara.

Jedan od njih je i Maksim Smetojev, koji u kontrolnom tornju radi od 2011. godine, a ranije je radio u većini sektora ovog ruskog energetskog postrojenja. „Moja zadaća je da pratim rad u reaktorima. To je veoma odgovorna funkcija i nerijetko osmosatni radni dan provodim na nogama stojeći ispred ekrana“, kazao je Smetojev.

Visoki službenik nuklearne centrale Andrey Abramov kazao je da su nakon nesreće u japanskoj nuklearnoj centrali Fukushimi uradili dosta toga na sigurnosti u centrali.   Pojasnio je da će ova centrala u narednom periodu otvoriti vrata zapošljavanju oko 10.000 osoba, kao i da je učinjeno sve kako bi bila zaštićena životna sredina.  “Da je štetna za okolinu, ne bi radila 27 godina”, poručio je Abramov.

U ovoj nuklearnoj centrali trenutno radi svaki treći stanovnik Novovoronježa.