D. Štern ima soluciju za zaustavljanje sukoba INA-MOL

Gost Dnevnika u 18 bio je stručnjak za naftu Davor Štern, nekadašnji ministar gospodarstva, i bivši predsjednik uprave Ine.

Kako gledate na ove današnje kontradiktorne izjave oko sisačke Rafinerije? Postoji li stvarno plan da se ona ugasi? “Plan, vjerojatno, postoji na razini MOL grupe. MOL ima višak rafinerijskih kapaciteta, prodali su onu u Mantovi, imaju dvije vrhunske, nove rafinerije i imaju dovoljno kapaciteta u tim rafinerijama. Čitajući njihovu strategiju neminovno dolazimo do mogućeg zatvaranja. Jer prva se zatvara ona koja ima najmanju ekonomsku opravdanost za opstanak, a to je Sisak.”

Što Hrvatska tu može učiniti i treba li ugasiti sisačku Rafineriju? “Mislim da ne treba gasiti. Ali ako se bude provodila MOL-ova strategija oni će inzistirati na tome. Uz jedan mudar nastup, otvaranje pregovora o cjelokupnoj suradnji trebalo bi doći – ako se ne nađe zajednički jezik hrvatskih interesima s mađarskim – do razlaza, odnosno otkupa dionica od strane nekog trećeg. Možda se vode razgovori s nekim, ja to ne vidim. Mi u Hrvatskoj imamo mogućnost preko HEP-a stvoriti jedan oblik novog energetskog diva, kao što je INA nekad bila – jedan energetski holding HEP-a i INA-e. I tada bi se našle mogućnosti da se otkupe dionice od MOL-a.”

Je li takav holding perspektivan ili bi se išlo u privatizaciju? “Smatram da bi se s vremenom moglo ići u privatizaciju, kada se konsolidira cijela stvar. Trebamo znati da su se promijenile stvari u svijetu. Sve je manji fokus na fosilnim gorivima, a sve više on je na obnovljivim izvorima energije. INA se više ne može uspostaviti na onim temeljima na kojima je bila, ali energetika države bi mogla biti u tom holdingu.”

Ako do toga ne dođe, što će biti s INA-om? “Nisam čitao duboko strategiju MOL-a, ali ako se interes Hrvatske ne poklapa sa strategijom Mađarske kao dionikom u MOL-u i ne nađe se zajednički jezik, smatram da je jedina opcija razjedinjavanje ta dva partnera i otkup.”

Bi li Mađari na to pristali? “Oni su otvoreno na to pristali. Hernandi je rekao da ne vidi INA-u u budućnosti MOL-a. Teško je raditi u ovakvim uvjetima. Ako nemate usuglašene strategije, uvijek će doći do trzavica i to je jedan loš brak, neodrživ na dulje vrijeme.

Andrej Plenković kazao je da je razgovarao sa šefom INA-e. Je li to dobro? Dobro je da je država reagirala. Možda je to trebao napraviti resorni ministar, ali dobro je da je došlo do komunikacije i da će se klupko početi odmotavati. Ovo što se danas događalo nije dobro. Radnici, Sisak, građani, cijela javnost… to nisu zaslužili. Nakon konsenzusa onda treba napraviti pregovaračku platformu jer bez toga ući u pregovore bilo bi pogrešno. Treba uzeti visoke, stručne vanjske konzultante, jer i MOL ima niz takvih koji mu pomažu.”

Ima li aktualna vlada volje za to? “Koliko sam ja vidio i shvatio, pa i u njenom programu, ima”, rekao je za N1.

You may also like

0 comments