Home Ekonomija D. Budimir: U borbi protiv korupcije Hrvatska nazadovala za tri boda

D. Budimir: U borbi protiv korupcije Hrvatska nazadovala za tri boda

by Agencije

Transparency International Hrvatska (TIH) priopćio je u srijedu kako je Hrvatska, prema Indeksu percepcije korupcije 2016, u odnosu na godinu ranije nazadovala za dva boda na ljestvici od 176 država te se nalazi na 55. mjestu s 49 bodova, što je opet ubraja u korumpirane države.

“Indeks percepcije korupcije za 2016. godinu pokazuje da je Hrvatska nazadovala u borbi protiv korupcije za dva boda i da se ponovo ubraja u korumpirane države. Transparency International objašnjava da je korupcija na globalnoj razini porasla zbog nejednakosti i jačanja populizma”, ističu u TIH-u. Prema istraživanju, najtransparentnije države u 2016. su Danska s 90, Novi Zeland s 89 i Finska s 88 bodova, a najkorumpiranije su Južni Sudan s 11 i Somalija sa samo 10 bodova.

Hrvatska se ubraja u korumpirane države Europske unije, a od nje su lošije Mađarska i Rumunjska s 48 bodova, Italija s 47 bodova, Grčka s 44 boda i Bugarska s 41 bodom. “Hrvatska se mora okrenuti vlastitim snagama u prevenciji borbe protiv korupcije i vlastitoj političkoj volji, kako bi se osigurala transparentnost rada političkih institucija, i potaknuti aktivizam građana u svakodnevnom zalaganju za pozitivne društvene vrijednosti poput povjerenja, a pogotovo poštenja”, navodi u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

U odnosu na države regije najviše su napredovale Kosovo i Albanija za tri boda, Srbija za dva, a Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Slovenija za jedan bod. Hrvatska je pala za dva boda, a Makedonija za pet bodova. Slovenija sada ima 61 bod, Hrvatska 49, Crna Gora 45, Srbija 42, Bosna i Hercegovina i Albanija 39, Makedonija 37, a Kosovo 36 bodova.

U TIH-u smatraju da korupcija nije i ne smije biti povezana s ideologijom, već je rezultat “pohlepe koja nije niti lijeva niti desna”. “To je jedini objektivan kriterij na kojem bi se morao temeljiti svaki istraživački rad o percepciji korupcije u institucijama pojedine države”, tvrde u toj organizaciji.

Related Posts