CZ se povlači iz Rumunjske

Energetika-net
Češka elektroenergetska skupina ČEZ je 23.10.2020. godine potpisala ugovor o prodaji svoje rumunjske imovine s australskom tvrtkom Macquarie Infrastructures and Real Assets, dijelom skupine Macquarie.

Prodaja uključuje ukupno sedam tvrtki, između ostaloga i, operatora elektrodistribucijskog sustava, tvrtku za prodaju energije i VE Fântânele – Cogealac. Naravno, taj postupak preuzimanja i spajanja mora još dobiti odobrenja nadležnih europskih i rumunjskih tijela. Prodaja svih tih rumunjskih tvrtki dio je strateškog plana ČEZ za povlačenje iz pojedinih zemalja i usmjeravanja na dekarbonizaciju proizvodnje energije, razvoj primjene obnovljivih izvora i pružanje suvremenih energetskih usluga. Tako će sredstva dobivena prodajom rumunjske imovine ČEZ preusmjeriti na razvoj u skladu s tom strategijom.

Ipak, ČEZ će ostati prisutan u Rumunjskoj na tržištu energije i to sa svojom podružnicom ČEZ Trade Romania i u području pružanja energetskih usluga s podružnicom High-Tech Clima.

Češka tvrtka je na rumunjsko energetsko tržište ušala još 2005. godine i to preuzimanjem distributera električne energije Electrica Oltenia, koja posluje u jugozapadnom dijelu Rumunjske, upravlja s 86 665 km elektroenergetske mreže i opslužuje oko 1,4 mil. potrošača. Uz to, u razdoblju 2008. – 2012. godine ČEZ je u Rumunjskoj izgradio spomenutu VE Fântânelee – Cogealac, za sada najveću kopnenu vjetroelektranu u Europi, s instaliranom snagom 600 MW. Uz to, 2011. godine kupljen je i osuvremenjen hidroenergetski sustav Reşita koji se sastoji od četiri brane i malih hidroelektrana ukupne snage 22 MW, izvijestila je tvrtka, a prenosi Energetika-net.

You may also like

0 comments