CSU bi mogla prekinuti koaliciju s CDU-om zbog odnosa prema migrantima

Svađa zbog izbjeglica unutar demokršćanske Unije CDU/CSU eskalirala je do te mjere da je predsjednik Kršćanko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer u petak je kancelarki i predsjednici Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angeli Merkel zaprijetio prekidom odnosa i nepodržavanjem njezine kandidature na parlamentarnim izborima 2017.

“Mi nećemo odustati od zahtjeva za uvođenjem godišnje granice broja izbjeglica od 200.000. Radi se jednostavno o našoj vjerodostojnosti”, rekao je Horst Seehofer u razgovoru za Spiegel Online.  Trajne svađe unutar Unije CDU/CSU štete demokršćanima, ali se radi o tome kako ponovno pridobiti povjerenje birača, objasnio je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel čvrsto odbija uvođenje gornje granice za prihvat izbjeglica obrazlažući da granice nisu potrebne zato jer se broj izbjeglice ionako smanjio.

Seehofer je naglasio kako bez dogovora o izbjeglicama on neće gostovati ni na stranačkom kongresu CDU-a u prosincu na kojem bi Angela Merkel trebala biti potvrđena na mjestu predsjednice stranke.

Ovisno o podršci stranke, Merkel će odlučiti o ponovnoj kandidaturi za dužnost kancelarke. Seehofer je isto tako doveo u pitanje dolazak Angele Merkel na stranački kongres CSU-a, što je višedesetljetna tradicija. “Ako Angela Merkel dođe na stranački kongres CSU-a, a ja na kongres CDU-a, unatoč tomu što se naša politika miljama razilazi, to bi imalo razoran učinak po ugled Unije (CDU/CSU)”, rekao je Seehofer u intervjuu koji će u cijelosti biti objavljen u tiskanom izdanju časopisa Der Spiegel u ponedjeljak.

CSU, koji predstavlja demokršćansku opciju u Bavarskoj dok je u ostatku zemlje zastupljen CDU, je od samog početka izbjegličke krize najveći protivnik otvorene izbjegličke politike Angele Merkel zbog čega je odnos između dviju sestrinskih stranaka doveden na povijesno najnižu razinu. CSU je nedavno objavio dokument u kojem se, osim gornje granice za prihvat izbjeglica, traži i znatno pooštrenje uvjeta za dobijanje azila.

You may also like