Croenergo donosi: Najzeleniji i najopakiji automobili

Matematika je napravljena, a podaci su u tabelama. Vozilo za koje se smatra da najviše ugrožava zdravlje Majke Prirode u 2015. godini, za promjenu, nije neki egzotičan i nedostižan automobil sa über motorom već, bilo to bolje ili lošije – inače pošteni i radišni Dodge Ram 2500 pick-up kamionet. O tome nas obavještavaju najnovije godišnje liste “najzelenijih” i “najopakijih” vozila koje je izdalo Američko Vijeće za energetski učinkovito gospodarstvo (ACEEE) u Washington DC-u.
U međuvremenu, skup prema prirodi najnježnijih vozila dolazi iz asortimana automobila pogonjenih alternativnim gorivima. Šest od najbolje pozicioniranih 12 su plug-in vozila, dok su ostali dobitnici hibridi pogonjeni kombinacijom plina i struje, dizelaši te, vjerovali ili ne, čak i jedan konvencionalni benzinac, mali Mitsubishi Mirage.

Smart ForTwo Electric Drive ponovno nosi titulu najzelenijeg automobila prodavanog u SAD-u ove godine, s ACEEE “Green ocjenom” od 61, a blisko ga slijede i električni Chevrolet Spark EV i Fiat 500E svaki s rezultatom od 59. U nastavku teksta donosimo vam cjelovit popis najzelenijih automobila popraćen slide-show-om. Nažalost, neki od navedenih modela, uključujući Smart ForTwo Electric Drive, Chevrolet Spark EV, Fiat 500E i Honda Civic Natural Gas dostupni su samo na ograničenim tržištima, obično u Kaliforniji – gdje se od velikih proizvođača automobila zahtijeva da u svojoj ponudi imaju zero-emission automobile – a možda i u nekoliko država koje se smatraju glavnim tržištima za vozila pokretana strujom i alternativnim gorivima.

Sa 10 različitih brandova zastupljenih na ovogodišnjoj ACEEE listi najzelenijih automobila, niti jedan od proizvođača automobila ne dominira, iako je Toyota/Lexus tome najbliži sa tri vozila na listi i to Toyotom Prius C i Plug-In Priusom te Lexusom CT 200h.

Tom je prilikom ACEEE-ov vodeći analitičar za vozila Shruti Vaidyanathan izjavio: “Kako se tržište električnih vozila nastavlja razvijati, vidimo veći broj opcija ponuđenih od raznih proizvođača automobila, uključujući i nekoliko američkih proizvođača. I dok su mnogi od 12 navedenih najzelenijih modela kompaktni i manji automobili s namjenom da u najboljem slučaju posluže osnovnom prijevozu, dva modela pripadaju skupini srednje klase vozila (iako su nešto manjih gabarita), a to su Nissan Leaf i spomenuti Prius Plug-In, koji, kako navodi ACEEE-ovo priopćenje za štampu, pokazuje da “zeleni ne moraju biti mali.”