Crodux: Nismo odgovorni za onečišćenja u Brodu

Direktor “Crodux energetike” Branko Radošević u utorak je, na mjestu gdje se poduzimaju mjere sanacije onečišćenih površina, ponovio stajalište te tvrtke kako taj incident ne može biti povezan s onečišćenjem vode na vodocrpilištu s kojeg se opskrbljuju Slavonski Brod i okolica.

Radove na sanaciji za Crodux energetiku izvodi tvrtka AEKS.

Radošević je izvijestio da je obavljen prvi dio iskopa do cijevi produktovoda iz kojeg su istekli naftni derivati, a tada se, kaže, stalo kako bi uvid u situaciju dobila i policija.

Smatra da je procedura dosad odrađena prema pravilima struke, no, na novinarski upit o količini derivata koji su iscurili iz produktovoda, Radošević više nije kategoričan.

“Pouzdano ne mogu tvrditi je li iscurilo 150 ili 200 litara. Ono što mogu tvrditi je da smo pokupili svu tekućinu koja je istekla i koju smo našli s vodom. Tekućina je pokupljena i zbrinuta na sigurno mjesto. Ostali dio tekućine vjerovatno ćemo naći u zemlji ukoliko ju je zemlja usisala”, rekao je Radošević te odbio komentirati tvrdnje slavonskobrodskog gradonačelnika kako je moguće da je isteklo i desetak tisuća litara naftnih derivata.

Radošević nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti je li proteklih dana o incidentu razgovarao i s Državnim odvjetništvom.

Na pitanje osjeća li se Crodux odgovornim za onečišćenje slavonskobrodskog vodocrpilišta, Radošević je bio rezolutan: “Apsolutno ne”.

Napomenuo je da je provedba analize onečišćenog tla koje je izuzeto u srijedu u nadležnosti tvrtke AEKS te da su podaci o poduzetim mjerama i analizi tla i vode s mjesta nesreće dostavljeni Croduxu, ali i Gradu Slavonskom Brodu.

U slavonskobrodskoj Gradskoj upravi tvrde pak da još uvijek nemaju podatke o kemijskoj analizi i da se ne zna koja vrsta naftnih derivata je istekla.

Radošević je novinarima ponovio kako je ispitivanje produktovoda rađeno u skladu s pravilima struke. O cijelom slučaju danas će u 14 sati na zajedničkoj konferenciji za novinare govoriti i Antun Valić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske i Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica.

You may also like