Crodux i Plinacro potpisali ugovor za produktovod

Rafinerija Brod
Plinacro je u četvrtak izvijestio da je potpisan ugovor o kupoprodaji produktovoda Opatovac – Bosanski Brod od plinskog čvora (PČ) Slobodnica do granice RH i BiH, čime će se omogućiti opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod, dok će Plinacro osigurati dodatne prihode od transporta novih količina plina.

Potpisnici ugovora bili su predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar i direktor Crodux energetike Branko Radošević. Pored predstavnika Plinacra i Croduxa, među ostalima, potpisivanju je nazočio i generalni direktor Rafinerije Brod Anatoliy Karalyus.

Tim ugovorom omogućit će se opskrba prirodnim plinom krajnjeg potrošača, Rafinerije nafte Brod, dok će Plinacro, kad opskrba započne, osigurati dodatne prihode od transporta novih količina plina, navodi se u priopćenju.

Potpisivanje ugovora rezultat je javnog natječaja, odnosno Plinacrovog poziva na dostavu ponude za kupoprodaju i prenamjenu za potrebe tržišta plinom produktovoda na dionici od PČ Slobodnica do granice RH-BiH.

U priopćenju se podsjeća da je ugovoru prethodilo potpisivanje ugovora između Plinacra i Croduxa o procjeni stanja produktovoda, u rujnu 2017 godine. Ugovorom je bilo predviđeno ispitivanje produktovoda i mogućnosti njegove prenamjene u izravni plinovod kako bi se utvrdile mogućnosti realizacije projekta opskrbe Rafinerije nafte Brod prirodnim plinom, priključenjem izravnog plinovoda na hrvatski transportni sustav, a sukladno odredbama Zakona o tržištu plina i smjernicama HERA-e, kaže se u priopćenju.

Pored toga, u svibnju ove godine dvije tvrtke pristupile su potpisivanju predugovora o rekonstrukciji i priključenju izravnog plinovoda na Plinacrov plinski čvor Slobodnica. Predugovorom je definirano mjesto priključenja te tehnički, komercijalni i pravni odnosi, procijenjeni trošak rekonstrukcije te terminski plan prema kojemu će se rekonstrukcija provesti u trajanju od 11 mjeseci od dana potpisa predugovora.

Plinacro je radi poboljšanja kakvoće zraka u Slavonskom Brodu smanjenjem prekograničnog onečišćenja od početka podupirao projekt plinofikacije Rafinerije nafte Brod te je potpisivanjem ovog ugovora o kupoprodaji dao svoj dodatni doprinos uspješnom dovršetku navedenog procesa, navodi se u priopćenju iz te kompanije.

You may also like

0 comments