Crobexi rastu, ali očekuje se stagnacija

Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak se očekuje stagnacija Crobex indeksa, koji već treći dan zaredom ostvaruje blage dobitke, a kako nema važnijih poslovnih vijesti, promet bi mogao ostati skroman.
Svih pet analitičara koji su sudjelovali u anketi Hine očekuje danas stagnaciju Crobexa. Crobex indeks u srijedu je porastao 0,43 posto, na 1.783 boda, zabilježivši dobitke treći dan zaredom. U tom je razdoblju ojačao za ukupno 0,8 posto. Crobex10 ojačao je, pak, jučer za 0,41 posto, na 1.042 boda, ostvarivši dobitak drugi dan zaredom.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,6 milijuna kuna, što je 3,16 milijuna kuna manje nego dan ranije. “Jučerašnje trgovanje na domaćem tržištu kapitala zaključeno je novim rastom dioničkih indeksa, pri čemu je Crobex ojačao već treći dan zaredom. Najviše se pritom trgovalo dionicama Podravke, HT-a i povlaštenom Adrisa”, kaže broker u Splitskoj banci Jozo Leko, koji danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Najveći promet, 1,12 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom Podravke, kojoj se cijena zadržala na 357 kuna. Slijedila je dionica HT-a, s prometom od 632 tisuće kuna, uz rast cijene za 0,98 posto, na 154,50 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i povlaštenom dionicom Adrisa, 567 tisuća kuna, čija je cijena ojačala 1,17 posto, 432 kune.Među likvidnijim izdanjima najviše je poskupila dionica Atlantic grupe, za 1,85 posto, na 1.100 kuna, dok je najviše pala cijena dionice Hotela Maestral, za 1,5 posto, na 392 kune.

A na europskim je burzama jučer prevladavalo pozitivno raspoloženje, tako da je Londonski FTSE indeks ojačao 1,09 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 0,83, a pariški CAC 1,24 posto.”Objava podatka o rastu njemačke industrijske proizvodnje, uz solidan rast prometa u maloprodaji u eurozoni, potaknuli su dobro raspoloženje među ulagačima”, navodi Leko.

Na Wall Streetu je, pak, Dow Jones skočio 2,13, dok je S&P 500 porastao 2,12, a Nasdaq indeks 2,64 posto. „Očekivani ishod izbora u Americi, gdje su republikanci zadržali kontrolu nad Senatom, dok su demokrati preuzeli kontrolu nad Kongresom, potaknuli su potražnju za rizičnijom imovinom. Ulagači špekuliraju kako ovakav odnos snaga između dviju stranaka neće dovesti do opoziva nekih za poslovanje povoljnih odluka o smanjenju poreza, ali ni do mogućeg smanjenja dodatnih poreza koji bi imali utjecaj na zaoštravanje monetarne politike Feda”, zaključuje Leko.

You may also like