Crnogorske udruge traže zatvaranje termoelektrane

Zbog ugljena
Crnogorska nevladina udruga Green Home zatražila je od Ministarstvo ekonomije i Elektroprivrede Crne Gore da objave je li Termoelektrani Pljevlja, koja koristi ugljen, istekao broj od 20.000 dopuštenih radnih sati koje joj je početkom 2018. godine odredila Europska energetska zajednica, i da iznesu plan za daljnji rad elektrane.

Green Home navode da se rad TE nakon tog roka može nastaviti samo ako uskladi tehnologiju sa standardima i direktivom o industrijskim emisijama plinova za nova postrojenja, što se, kako smatraju, čak i sa planiranom obnovom neće dogoditi do 2023. godine. Prema proračunima Energetske zajednice iz srpnja ove godine, TE Pljevlja će sate za rad potrošiti u studenome ove godine, dok je u izvještaju o implementaciji iz 2019. godine navedeno da će ti sati dopuštenog rada isteći u listopadu 2020.

Đoko Krivokapić, predsjednik Odbora direktora EPCG-a, izjavio je ljetos kako očekuju da će Europska energetska zajednica omogućiti nastavak rada TE Pljevlja i nakon što potroši sve sate koje joj je ta organizacija odobrila za rad. Europska zajednica dopustila je termoelektranama na Zapadnom Balkanu da rade najviše 20.000 sati u razdoblju od 2018. do kraja 2023. godine.

“Termoelektrana 2021. godine izlazi iz tog modela. Vlada zajedno sa nama kod Energetske zajednice radi na tome da, zbog toga što smo mi prva termoelektrana koja je ušla u ovaj način remonta, produžimo zadani rok. Oni su prepoznali ozbiljnu namjeru da obavimo ekološku obnovu i siguran sam da će nam Energetska zajednica dopustiti novi rok i tu neće biti problema”, rekao je Krivokapić. Prema sadašnjim pravilima, nakon što iskoristi dopuštenih 20.000 radnih sati, TE Pljevlja se mora zatvoriti.

“Ministarstvo ekonomije treba obavijestiti građane je li Crna Gora doista tražila produžetak radnih sati od Energetske zajednice i kakav je ishod tog zahtjeva. Ako je dobiven negativan odgovor, postoji li plan u slučaju gašenja TE Pljevlja koji neće ići na štetu građana, npr. povećanja cijene uvozne struje? Smatramo da je ovo krizno vrijeme za TE Pljevlja i uz ekstremno skupu cijenu ugljena, izračunatu i u životima i zdravlju građana, ključni trenutak i poziv da se okrenemo čistoj energetskoj tranziciji, u kojem trebamo uz konsenzus građana, znanstvene zajednice i donositelja odluka prihvatiti održivija rješenja za proizvodnju energije i grijanje Pljevalja”, navode iz udruge Green Home.

Ugovor o ekološkoj obnovi TE Pljevlja potpisan je u lipnju ove godine s izabranim ponuđačem – konzorcijem kojeg čin kineska kompanije Dec International i crnogorske tvrtke Bemax, BB Solar (u vlasništvu Blaža Đukanovića, sina predsjednika Crne Gore) i Permonte. Vrijednost posla je 54,5 milijuna eura, a obnova je trebala biti završena krajem 2022., da bi zbog panedemije koronavirusa rok bio produžen do kraja 2023. godine. “Produženje života TE Pljevlja do 2023. godine uz planiranu toplifikaciju je utopija. Čak i da se obnova obavi i dalje ulažemo novac u još 30 godina eksploatacije ugljena, onečišćenje okoliša i trovanje građana Pljevalja i Crne Gore.

Ako želimo pratiti sve ambicioznije europske klimatske i energetske ciljeve, moramo imati jasne korake i planove prema dekarbonizaciji uz postupno napuštanje ugljena i osiguravanje novih radnih mjesta za zaposlene u sektoru ugljena, na kojima se mora raditi na vrijeme i koji će u svakom trenutku biti dostupni javnosti”, kažu iz Green Homea, prenosi Poslovni dnevnik.

You may also like