Crnogorci financijski najpismeniji u regiji

Prema istraživanju koje je u 140 zemalja provela agencija Standard & Poor′s (S&P), 44 posto odraslih stanovnika Hrvatske je financijski pismeno. Financijski su najpismeniji Danci – 71 posto ih ima dostatnu razinu znanja o financijama.

Na prostoru bivše Jugoslavije financijski najpismeniji su Crnogorci, njih 48 posto, u Sloveniji i Hrvatskoj financijski je pismeno 44 posto odraslih, u Bosni i Hercegovini 27 posto, Makedoniji 21 posto, a na Kosovu 20 posto. Od zemalja u regiji najveći broj financijski pismenih osoba ima Mađarska (54%), slijede Grčka (45%), Bugarska (35%) i Rumunjska (22%), a Albanija je s 14 posto financijski pismenih osoba na dnu ljestvice 140 zemalja svijeta.

Istraživanje je pokazalo da financijska pismenost stanovnika ne ovisi o snazi ekonomije, pa je tako u Japanu postotak financijske pismenosti 43 posto, Južnoj Koreji 33 posto, Kini 28 posto, a Indiji 24 posto, piše Banka Magazin.

Financijski najpismeniji su stanovnici skandinavskih zemalja. U Danskoj, Norveškoj i Švedskoj je 71 posto odraslog stanovništva financijski pismeno, a u Finskoj 63 posto. Od ostalih zemalja financijski najpismeniji su Britanci, njih 67 posto, na drugom mjestu je Njemačka sa 66 posto, a slijede Australija (64%), Nizozemska (66%) Novi Zeland (61%), SAD i Švicarska (po 57%) i Francuska (52%).

Meku zemljama u razvoju financijski najpismeniji su stanovnici Južnoafričke Republike (42%), Rusije (38%) i Brazila (35%). Financijska pismenost je najniža u Jemenu (13%), zatim u Albaniji, Afganistanu, Angoli, Somaliji, Tadžikistanu. S&P navodi, da je na globalnom nivou, 35 posto muškaraca financijski pismeno dok je taj broj kod žena manji i iznosi 30 posto. Pojmovi “inflacija” i “kamata” su bili razumljivi većini anketiranih, dok je veoma mali broj ispitanika razumio značenje pojma “diversifikacija rizika”, navodi se u izvještaju Standard & Poor′sa.

You may also like