Crnadak: Zapadni Balkan ima europsku perspektivu

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je u četvrtak kako europska perspektiva njegove zemlja kao i cijelog zapadnog Balkana ostaje otvorenom te kako projekt proširenja Europske unije neće biti ugrožen izlaskom Velike Britanije iz njezina sastava.

“Za BiH kao i za druge zemlje zapadnog Balkana je vrlo važno da je EU odlučna nastaviti proces proširenja. Rezulat glasovanja (na referendumu) u Velikoj Britaniji na to neće utjecati”, kazao je Crnadak novinarima u Sarajevu.

Istaknuo je kako je to jasna poruka koju nakon Brexit-a snažno šalju najutjecajniji europski državnici. “Kada to čujete od osoba poput Angele Merkel i Francoisa Hollandea to je jasna poruka Europe kada je riječ o proširenju Unije”, kazao je Crnadak.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije je istaknuo kako se takav zaključak jasno nameće temeljem ovotjednog sastanka dužnosnika EU i zemalja zapadnog Balkana, održanog u Parizu. Također je jasno, istaknuo je Crnadak, kako sve države regije koje nisu članice EU to žele postati i spremne su provoditi reforme koje su na tom putu nužne.

Komentirajući činjenicu kako je BiH unatoč verbalnoj spremnosti njenih dužnosnika na nastavak europskog puta ipak suočena s obiljnim blokadama u tom procesu, Crnadak je kazao kako je na djelu “skupljanje sitnih političkih poena” što doista može ugroziti europsku perspektivu zemlje.

Uoči 18. srpnja, kada bi ministri vanjskih poslova Europske unije mogli razmatrati zahtjev BiH za odobravanje kandidatskog statusa, Crnadak je upozorio kako je glavni vanjskopolitički cilj za BiH nastavak europskog puta, a propusti li se taj datum izgubit će se još najmanje šest mjeseci čekajući na novu sličnu priliku. “Stvari nisu izgubljene iako šanse nisu prevelike”, kazao je Crnadak pozivajući na povratak povjerenja među ključnim političkim čimbenicima u BiH, no nije želio ulaziti u potankosti “kako ne bi ugrozio pregovore koji traju”.

Razmatranje zahtjeva BiH za odobravanje kandidatskog statusa trenutačno ovisi o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i uspostavi jedinstvenog mehanizma koordinacije odnosa sa EU.

Ispunjenje oba ta uvjeta dovedeno je u pitanje zbog stajališta vlasti Republike Srpske. Crnadak je uvjeren kako će predstojeći summit NATO-a u Varšavi poslati “pozitivne signale” za BiH, iako je izvjesno da ta zemlja neće dobiti suglasnost za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) zbog neriješenog pitanja statusa vojne imovine, što je problem kojega je opet stvorilo stajalište vlasti u RS-u, nesklonih članstvu BiH u Alijansi. “Pozitivne poruke” za BiH koje Crnadak očekuje od NATO-a odnosile bi se na učvršćenje suradnje s Alijansom na temelju pokazane spremnosti za reformiranje obrambenog sektora i sudjelovanja u mirovnim operacijama diljem svijeta.

You may also like

0 comments