Crna Gora priprema nove tjeralice za ruskim špijunima

Crnogorsko Specijalno državno tužiteljstvo priprema nove tjeralice za ruskim državljaninom Eduardom Šišmakovim, osumnjičenim za pripremanje terorističkih napada u Podgorici 16. listopada prošle godine, na dan parlamentarnih izbora, prenijeli su u petak podgorički mediji.

Dnevnik “Vijesti” precizira da će Tužiteljstvo ponovo od svojih ruskih kolega tražiti da saslušaju Šišmakova, pripadnika ruske vojne obavještajne službe GRU, te da budu nazočni na tom ispitivanju.

Svjetski mediji su, također, objavili da ured državnog tužitelja Ruske Federacije razmatra zahtjev Crne Gore za pomoć vlastima te države u istrazi pokušaja državnog udara tijekom parlamentarnih izbora u Crnoj Gori krajem prošle godine.

Za ministra pravosuđa Zorana Pažina to je dobra vijest ukoliko zaista postoji spremnost nadležnih organa Rusije da pomognu u istrazi jer, kako je rekao, “do sada takva namjera nije bila iskazana ni na koji način”.

On je podsjetio da se u zahtjevu specijalnog državnog tužitelja Milivoja Katnića od ruskih istražitelja traži da prihvate da se njihovi državljani Popov i Širokov, odnosno Šišmakov, saslušaju u prisustvu crnogorskih istražitelja i tužitelja.

“Ako Rusija to prihvati, bio bi to pravi pokazatelj da zaista ima namjeru doprinijeti istrazi o pokušaju terorizma u Crnoj Gori, koja vodi do njenih državljana i pripadnika obavještajnih službi”, kazao je Pažin za “Dnevne novine”.

Rusko tužiteljstvo u četvrtak je priopćilo da razmatra mogućnost pomoći Crnoj Gori u istrazi pokušaja državnog udara, prenijela je ruska agencija RIA Novosti.
Katnić je ranije kazao da iza pokušaja državnog udara 16. listopada prošle godine stoje neke ruske državne strukture. On je kao vođu organizirane kriminalne skupine, koja je planirala kaos ispred crnogorskog parlamenta, označio Šišmakova.

Kremlj je, kako navode mediji, odbacio kao apsurdne optužbe koje je iznio specijalni tužitelj Katnić o tome da su državne institucije u Moskvi bile umiješane u zavjeru za ubojstvo crnogorskog premijera Mila Ðukanovića i dovođenje na vlast oporbenog i prosrpskog saveza Demokratski front (DF).

(Agencije)

You may also like

0 comments