Home Geopolitika Crna Gora potpisala protokol o pristupanju NATO savezu

Crna Gora potpisala protokol o pristupanju NATO savezu

by Agencije

Crna Gora je u četvrtak u Bruxellesu potpisala protokol o pristupanju NATO-u, čija će članica postati nakon što se dovrši postupak ratifikacije u svih 28 zemalja članica.

Protokol je potpisao crnogorski premijer Milo Đukanović i ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica. Crnogorski predstavnici potpisivanjem ovoga protokola moći će sudjelovati na sastancima NATO-a, ali neće imati pravo glasa dok se obavi ratifikacija u svim zemljama članicama. “To je povijesni dan za Savez, za Crnu Goru i stabilnost zapadnog Balkana. Primanje Crne Gore u NATO-u potvrđuje da vrata Saveza ostaju otvorena i ovo je novi korak u vrlo uspješnoj politici proširenja koja je pridonijela stabilnosti, miru, sigurnosti, a sada će i Crna Gora biti dio Saveza”, rekao je glavni tajnik Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da s ovim korakom posao nije dovršen u pogledu reformi te pozvao crnogorske vlasti da nastave s tim procesom. NATO se od osnutka 1949. godine do sada širio šest puta i narastao s 12 na današnjih 28 članica. Zadnji krug proširenja bio je 2009. kada su se Savezu priključile Hrvatska i Albanija.

Related Posts