Crna Gora otvorila dva pregovaračka poglavlja

Otvaranje pregovaračkih poglavlja 2 i 3, uz prijem u NATO, najznačajniji su vanjskopolitički rezultati crnogorske vlade, priopćili su u utorak u Ministarstvu europskih poslova (MEP) u Podgorici, navodeći da će taj proces završiti tijekom iduće godine.
Crna Gora je u ponedjeljak, na Međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu, otvorila dva nova pregovaračka poglavlja, poglavlje 2 – Sloboda kretanja radnika i 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga.

“Crna Gora ovim utvrđuje poziciju lidera na Zapadnom Balkanu kad je u pitanju proces integracija u EU, s ukupno 30 otvorenih i tri privremeno zatvorena poglavlja”, rekli su iz MEP-a, dodajući da taj vladin resor ulazi u iduću godinu sa spremnošću da otvori i preostala tri poglavlja i time završi taj process.

„Smatramo da smo uradili dovoljno da bi se moglo početi sa zatvaranjem poglavlja, ali to ovisi od EU, a ne od Crne Gore”, poručili su iz MEP-a.

Europski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, u izjavi za podgoričke medije pohvalio je značajan napredak koji je Crna Gora dosad postigla u području vladavine prava, u dijelu reforme zakonodavstva, kao i u pogledu izgradnje institucija i jačanja kapaciteta te inicijalnih rezultata u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Povjerenik Hahn je iznio očekivanje da će Crna Gora nastaviti pokazivati snažnu političku posvećenost i postizati uvjerljive rezultate te je ukazao na pozitivan razvoj u području javne uprave i ekonomskih i fiskalnih reformi.

Crna Gora i Albanija nemaju otvorenih pitanja, a suradnju dvije države moguće je unaprijediti, osobito u području gospodarstva i zaštiti okoliša, ocijenjuju u utorak mediji u Podgorici i Tirani, nakon posjete crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića glavnom gradu susjedne Albanije.

Vujanović je u ponedjeljak u Tirani razgovarao sa svojim kolegom, predsjednikom Albanije Ilirom Metom te predsjednikom albanskog parlamenta Gramozom Rucijem i premijerom Edijem Ramom.

Sugovornici su, navode mediji, istaknuli važnost suradnje u okviru europskih integracija, osobito zato što su Crna Gora i Albanija članice NATO-a i što su u procesu pristupanja Europskoj uniji (EU).

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je izrazio očekivanje što skorijeg početka pregovora Albanije u procesu pristupanja EU i spremnost Crne Gore da s njom podijeli svoje iskustvo, osobito što bilateralni odnosi nisu opterećeni otvorenim pitanjima.

Najviši dužnosnici dvije države, kako navode mediji u Podgorici i Tirani, osobitu pažnju posvetili su gospodarskoj i regionalnoj suradnji.

Vujanović je insistirao na afirmaciji regionalnih, prije svega infrastrukturnih projekata u području prometa i energetike. Tu, prije svih, treba “dati šansu Jadransko-jonskoj autocesti i Jadransko-jonskom plinovodu, projektima koji povezuju ne samo ove dvije susjedne države, već i imaju regionalnu vrijednost”, ističe Vujanović.

Albanski predsjednik Ilir Meta istaknuo je kako “Albanija i Crna Gora imaju sjajnu granicu, koja ih spaja više nego što ih razdvaja”, podsjetivši kako dvije zemlje spajaju Prokletije, zajedničko Skadarsko jezero, rijeka Bojana i Jadranskog mora, što predstavlja veliko bogatstvo.

You may also like

0 comments