Crna Gora je i dalje ruska rivijera

Stranci su prošle godine u Crnoj Gori stekli pravo svojine ili neko drugo, na površini zemljišta od oko 1,27 miliona metara kvadratnih, pokazuju podaci Ministarstva finansija, donosi MINA.

Iz Ministarstva su agenciji Mina-business kazali da su prošle godine strancima pripali i objekti površine oko 40,16 hiljada metara kvadratnih. “Na osnovu podataka kojima raspolaže Ministarstvo finansija za prošlu godinu, stranci u Crnoj Gori su stekli pravo svojine ili neko drugo pravo najviše nad nepokretnostima u Opštini Bar i to nad zemljištem površine 147,64 hiljade kvadrata i objektima od oko 24,75 hiljada kvadrata”, rekli su iz Ministarstva.

Najveći broj stranih državljana koji posjeduju pravo svojine ili neko drugo pravo na nepokretnostima u Crnoj Gori je iz Rusije, zatim Srbije i Bosne i Hercegovine. Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima propisano je da je organ uprave nadležan za vođenje katastra nepokretnosti dužan da podatke o upisu prava svojine ili drugog prava stranca, dostavi Ministarstvu finansija, koje o tome vodi evidenciju.

U Crnoj Gori je 2009. godine usvojen novi Zakon o svojinsko-pravnim odnosima kojim je omogućeno strancima da neograničeno kupuju zemljište.

You may also like