Crna Gora gradi prvu hidroelektranu nakon niza godina

EPCG
Hidroelektrana, tvrde iz EPCG-a, neće utjecati na prirodni režim voda u zoni grada Šavnika niti će ugrožavali korištenje kanjona Nevidio.

Dragica Sekulić, ministrica ekonomije Crne Gore, uručila je Akt o koncesiji za izgradnju hidroelektrane (HE) Komarnica Igoru Noveljiću, izvršnom direktoru Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Izgradnja HE Komarnica predviđena je na lokaciji Lonci na istoimenoj rijeci, s lučno-betonskom branom visine 171 metar. HE Komarnica imat će instaliranu snagu od oko 172 megavata s očekivanom godišnjom proizvodnjom do 213 gigavatsati električne energije, priopćeno je iz EPCG-a.

Ministrica Sekulić je rekla da je uručenje koncesijskog akta za izgradnju hidroelektrane Komarnica državnoj Elektroprivredi “jako svjedočanstvo zrelosti naše ekonomije”. “U prethodnih 110 godina snaga naših elektrana dosegla je nešto više od 1000 megavata, a samo u posljednje četiri godine pustili smo u pogon više od 150 megavata ‘zelene’ energije. Drugim riječima, za ove četiri godine naša energetika rasla je četiri puta brže od svog stogodišnjeg prosjeka, i još važnije, u istom razdoblju, uključujući današnjih 172 megavata, ugovorili smo izgradnju nova 552 ‘zelena’ megavata”, objasnila je Sekulić.

Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG-a, rekao je da je nacionalna energetska kompanija spremna za ulazak u izgradnju prvog velikog hidroenergetskog objekta nakon četiri desetljeća. “U odnosu na postojeću HE Piva instalirane snage 342 megavata, za čije je potrebe izgrađena lučno betonska brana Mratinje visine 220 metara, izgradit ćemo HE Komarnica poštujući sve smjernice o zaštiti okoliša, bez utjecaja na prirodnog režima voda u zoni grada Šavnika i bez negativnih utjecaja koji bi ugrožavali korištenje kanjona Nevidio”, objasnio je Noveljić.

Prema njegovim riječima, HE Komarnica gradit će 1000 radnika, na prostoru na kojem nema objekata, kućanstava niti infrastrukture, dok će se nakon njenog puštanja u rad otvoriti sto novih radnih mjesta.  “Namjera nam je da u suradnji s općinama Šavnik i Plužine za vrijeme izgradnje realiziramo program stručnog osposobljavanja radnika tako da upravo stanovnici tog područja u najvećem broju budu zaposleni u hidroelektrani”, istaknuo je izvršni direktor EPCG-a, piše Poslovni dnevnik

You may also like

0 comments