Credit Suisse najavio još jednu dokapitalizaciju

Švicarska banka Credit Suisse izvijestila je u srijedu da planira izdati nove dionice kako bi prikupila oko četiri milijarde dolara svježeg kapitala i otklonila zabrinutost za kapitalnu poziciju.

Iz druge po veličini švicarske banke priopćili su danas da su u prvom ovogodišnjem tromjesečju ponovo pozitivno poslovali, ostvarivši neto dobit od 596 milijuna švicarskih franaka (549 milijuna eura), nakon neto gubitka od 302 milijuna franaka u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Dodaju u priopćenju da bi im izdanje dionica trebalo osigurati veću fleksibilnost u realizaciji plana restrukturiranja, poboljšati bančine kapitalne pokazatelje i zaštititi banku od neočekivanih tržišnih oscilacija.

U Credit Suisseu procjenjuju da će nakon izdanja dionica, o kojem će dioničari glasati na izvanrednoj skupštini 18. svibnja, stopa adekvatnosti kapitala, važan pokazatelj otpornosti zajmodavaca na moguću financijsku krizu, porasti sa sadašnjih 11,7 na 13,4 posto.

Banka je već u jesen 2015. odobrila dokapitalizaciju u iznosu šest milijardi dolara kako bi novi šef Tidjane Thiam mogao krenuti u opsežan plan restrukturiranja, koji predviđa fokus banke na upravljanje imovinom i na Aziju.

Tada su također planirali prikupiti dvije do četiri milijarde franaka uvrštenjem u burzovnu kotaciju dionica švicarskog ogranka.

U srijedu su objavili da su odustali od tog plana i da žele ostati jedini vlasnici švicarskog poslovanja.

“Smatramo da je očuvanje 100 posto vlasništva nad našom vrijednom švicarskom bankom i paralelna dokapitalizacija kroz ponudu dionica s pravom prvokupa ispravna strategija koja će s vremenom rezultirati kreiranjem značajne vrijednosti za dioničare”, ističe u priopćenju predsjednik uprave Urs Rohner.

You may also like