Čović najavio nove inicijative za BIH i regiju

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio je kako će se u ponedjeljak i utorak u Mostaru okupiti svi najvažniji političari iz te zemlje te Hrvatske i Srbije kako bi se na taj način pokušalo pokrenuti pozitivne trendove koji bi promijenili stanje u BiH ali i regiji, prenio je sarajevski “Dnevni avaz”.

U izjavi ovom listu uoči mostarskog okupljanja upriličenog u povodu obilježavanja dvadesete obljetnice tamošnjeg tradicionalnog gospodarskog sajma, Čović je najavio kako će se za istim stolom tamo naći predsjednici vlada Hrvatske Andrej Plenković i Srbije Aleksandar Vučić, trojica članova Predsjedništva BiH te predsjednici Federacije BiH Marinko Čavara i Republike Srpske Milorad Dodik.

Čović je pojasnio kako će se na radnoj večeri razgovarati o različitim pogledima na budućnost ovog dijela Europe te je najavio i svoju novu političku inicijativu. “Izložit ću jedan koncept koji bi omogućio da se u narednih pet-šest mjeseci ponovo probudi interes naših prijatelja za BiH u kojoj je sveopći zastoj”, kazao je Čović.

Važnim drži i to što je dolazak premijera Hrvatske i Srbije u Mostar ujedno povod da se za istim stolom po prvi puta nakon dugo vremena nađu i najvažniji bosanskohercegovački dužnosnici čiji su odnosi opterećeni brojnim sukobima i stalnim svađama. Čović je uvjeren kako unatoč postojećim problemima ima prostora za promjene na bolje i napredak te najavljuje kako će to nastojati i dokazati.

Istaknuo je kako BiH ne smije odustati od nastojanja da do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. “U tom smislu je važna potpora i naših prvih susjeda pri čemu primarno mislim na Hrvatsku i Srbiju”, kazao je Čović.

You may also like