Čović: BIH dobiva status kandidata do 2017. godine

Bosna i Hercegovina sigurno će u 2017. godini dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a sve zapreke koje trenutačno stoje na tom putu bit će otklonjene idućih mjeseci, ustvrdio je u petak predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović. “Uvjeravam vas da ćemo iduće godine dobiti kandidatski status”, kazao je Čović novinarima tijekom susreta u Sarajevu konstatirajući kako je put njegove zemlje ka euroatlanstkim integracijama “nezaustavljiv”.

Čović je 15. veljače nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu predao zahtjev BiH za odobravanje kandidatskog statusa koji u predstojećem razdoblju treba biti poslan na razmatranje državama-članicama i tijelima EU. Ocjena o vjerodostojnosti tog zahtjeva ovisi o funkcioniranju mehanizma koordinacije odnosa BiH s EU, no njegovo usvajanje na Vijeću ministara BiH potkraj siječnja odmah je naišlo na protivljenje vlasti Republike Srpske. Stajalište vlade tog entiteta je kako interesi RS u mehanizmu nisu zaštićeni na odgovarajući način odnosno kako je odluke moguće donositi i bez suglasnosti RS, što je za njih neprihvatljivo. Čović je ipak u petak ocijenio kako postoje načini da se ovaj problem riješi te kako će se o svemu razgovarati idućih tjedana.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH kazao je također kako bi idući veliki korak BiH na putu ka euroatlanstkim integracijama trebalo biti “zeleno svjetlo” NATO-a za stupanje na snagu Akcijskog plana za članstvo (MAP). Taj je plan uvjetno dobren BiH još 2008. no do sada je bio “na čekanju” jer BiH nije uknjižila vojne objekte potrebne oružanim snagama na državu odnosno na Ministarstvo obrane BiH.

Razlog tome ponovno je protivljenje vlasti RS, koje traže da objekti poput vojarni budu uknjiženi na entitete, a da se onda “posuđuju” oružanim snagama odnosno Ministarstvu obrane. Nešto više od 20 takvih objekata na teritoriju Federacije BiH do sada je uknjiženo sukladno zahtjevima NATO-a, no niti jedan nije s teritorija RS. Čović je kazao kako je uvjeren da će na tom planu idućih mjeseci doći do promjene, što bi onda otvorilo put da se na predstojećem summitu NATO-a u Varšavi početkom srpnja odobri stupanje na snagu MAP-a.

Vlasti BiH istodobno razmatraju obujam i sastav oružanih snaga koje trenutačno broje nešto manje od deset tisuća profesionalnih pripadnika. Iz RS dolaze opetovani zahtjevi da se sastav oružanih snaga reducira pa se predlaže smanjenje za oko tri tisuće vojnika. Tome se pak izrijekom protivi bošnjačka strana. Čović je kazao kako nikakva konačna odluka o tome još nije donesena, a da će se pri razmatranju stanja voditi računa o financijskim mogućnostima zemlje, ali i potrebi približavanja NATO-u. Jedinstvene oružane snage BiH uspostavljene su u sklopu sveobuhvatne reforme obrane, koja je na poticaj međunarodne zajednice provedena 2003. i kada su ukinute dotadašnje entitetske vojske.

You may also like

0 comments