Ćorić zahtijeva hitnu modernizaciju rafinerije Rijeka

Ultimatum
Ministar energetike Tomislav Ćorić je za Novi list, prvi put od intervjua koji je čelnik MOL-a Zsolt Hernadi sredinom travnja dao mađarskim medijima, prokomentirao Hernadijev ultimatum Hrvatskoj prema kojem modernizacije riječke rafinerije neće biti dok god Hrvatska ne izmijeni svoje zakonodavstvo, konkretno, oporezivanje ugljikovodika koje rafinerija gubi u vlastitoj potrošnji.

Ćorić je, kako poručuju iz njegovog ureda, Upravi Ine postavio zahtjev da u što skorijem roku predoči plan modernizacije u Rijeci, i da u nju krene ove godine. Ne dođe li do toga, slijede daljnji koraci, no o kojim je potezima riječ, u Ministarstvu ne otkrivaju. Prema neslužbenim informacijama, Vlada na raspolaganju ima mjeru povećanja trošarina na preradu nafte i derivate, što bi, međutim, izazvalo i poskupljenje za kupce goriva, dok je druga opcija rušenje kvoruma u Upravi Ine, na način da tri hrvatska člana bojkotiraju po Hrvatsku nepovoljne odluke.

Prema Zakonu o energiji, rafinerije su objekti od strateškog državnog interesa, i njihovi su ih vlasnici »dužni održavati, tehnološki unapređivati, odnosno modernizirati«, što je također sve ove godine moglo, odnosno može biti iskorišteno kao pritisak na MOL.

No ipak nije, štoviše, krajem prošle godine Vlada je pristala na gašenje sisačke rafinerije, bez ikakve MOL-ove garancije da će započeti s modernizacijom u Rijeci. Već je tad Uprava Ine jasno dala do znanja kako bi ulaganjima od preko četiri milijarde kuna riječka rafinerija postala vrhunska europska rafinerija te da će konačna odluka o investiciji biti donesena u 2019. godini, no »pod uvjetom da budu zadovoljeni svi preduvjeti kojima će se osigurati povrat investicije«. Ako Vladi tad još nije bilo jasno što se događa, svakako bi trebalo biti sada kad čelnik MOL-a poručuje da bez zakonskih, poreznih izmjena, investicija u Rijeci nije zanimljiva jer ne jamči profit, piše Novi list.

You may also like