Ćorić: Stojimo iza plinofikacije brodske rafinerije

Vlada je u četvrtak upoznata s protokolom o suradnji na realizaciji projekta opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod (RNB) od strane opskrbljivača Crodux plin, kojem je cilj smanjenje onečišćenja u Slavonskom Brodu.
Kako je izvijestio ministar energetike Tomislav Ćorić, tim protokolom dva ministarstva potvrđuju namjeru uspostave suradnje u okvirima svojih nadležnosti kako bi se stvorili tehnički uvjeti za ostvarenje projekta izravnog priključenja Rafinerije nafte Brod na plinski transportni sustav Hrvatske.

Protokolom, kojeg je Ćorić krajem listopada potpisao s ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem, omogućiti će se moderniziranje Rafinerije nafte Brod te smanjenje onečišćenja. Opskrba će se provesti izravnim priključenjem na mjestu MRS Slobodnica, prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod.

Protokol o suradnji je međunarodni akt te se njime ne stvaraju niti ne preuzimaju međunarodno-pravne obveze, napomenuo je Ćorić. Za nositelja projekta s hrvatske strane određena je tvrtka Crodux, a odabir tog dobavljača stvar je kupca plina, rafinerije Brod iz Republike Srpske, pojasnio je tada prilikom potpisivanja ministar Ćorić.

You may also like

0 comments