Ćorić preuzeo dužnost, evo što je rekao o INA-i

INA-MOL u fokusu
Održana je  službena primopredaja dužnosti između dosadašnjeg ministra Darka Horvata i dosadašnjeg ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, koji će preuzeti resor gospodarstva i održivog razvoja.

Prilikom primopredaje, ministar Horvat poželio je ministru Ćoriću puno uspjeha u budućem radu, istaknuvši kako je u protekle dvije godine realizirano mnogo kvalitetnih projekata te su brojne stvari postavljene na zdrave i održive temelje, posebno u segmentu velikih trgovačkih društava koja su se našla u velikim problemima.

„Puno smo toga napravili sa željom i ciljem još bržeg razvoja hrvatskoga gospodarstva, većeg i od 3 posto godišnje koliko smo imali u prosjeku zadnjih godina. Posebno sam ponosan na neke projekte koje smo uspješno realizirali, poput kontinuiranog provođenja politike administrativnog rasterećenja gospodarstva, donošenja prvog Akcijskog plana za smanjenje ili ukidanje neporeznih i parafiskalnih davanja, razvoja i podizanja poduzetničke infrastrukture u obliku inkubatora i zona diljem cijele Hrvatske, kreiranje poticajnih mjera za privlačenje stranih investitora, te posebno razvoj projekta stipendiranja učenika u srednjem strukovnom obrazovanju“, rekao je ministar Horvat te naglasio kako vjeruje da će se velik dio tih projekata i nastaviti. „Pred nama su tek sad veliki izazovi kroz koje će trebati vrlo dobro kormilariti, a siguran sam i vjerujem da je ministar Ćorić prava osoba za to, koja će svojim znanjem, iskustvom i vizijom vrlo uspješno voditi novo ministarstvo“, naglasio je Horvat.

Ministar Ćorić je čestitao ministru Horvatu na svim dosadašnjim aktivnostima te izrazio namjeru da se što prije krene u potrebnu transformaciju gospodarstva u suglasju s ciljevima održivoga razvoja. “Ova nam je aktualna kriza jasno ukazala na to kojim putem moramo ići kako bismo ostvarili samodostatnost. Pred nama je zaista povijesna prilika koju moramo iskoristiti kako bismo Hrvatsku pozicionirali na karti gospodarski uspješnih, ekološki održivih i klimatski neutralnih zemalja,” istaknuo je  ministar Ćorić.

Podsjetio je da se do kraja ovoga mjeseca očekuje finalno izvješće Lazarda, savjetnika Vlade u procesu mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u Ini, a nakon toga, kada se vrate s godišnjeg odmora, “naredna faza s MOL-om”.

Lazard je 10. lipnja Savjetu za Inu predstavio preliminarno izvješće o dubinskom snimanju Ine, a dva tjedna poslije, 24. lipnja Ćorić je, kao ministar zaštite okoliša i energetike, održao i prvi sastanak s predstavnicima mađarskog MOL-a.

Upitan što je s nacionalnim razvojnom strategijom i onda operativnim planovima, kazao je da je nacionalna razvojna strategija u finalnoj fazi izrade i vjeruje da će u idućih mjesec-dva dana biti i donesena. “Naše gospodarstvo već 30 godina vuče strukturne probleme, neke od njih se nije riješilo i od mene ćete moći očekivati objektivan pristup”, zaključio je Ćorić.

You may also like

0 comments