Ćorić: Nismo ni očekivali veći interes za LNG

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je u ponedjeljak da će informiranje o kvaliteti vode i zraka u Slavonskom Brodu biti nešto češće i izravno, te najavio da je ministar zdravstva Milan Kujundžić preuzeo na sebe taj dio obveza.
Ćorić je na radionici u Hrvatskoj gospodarskoj komori, posvećenoj nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, prokomentirao zahtjev prosvjednika iz Slavonskog Broda da ih se svakog mjeseca izvještava o kvaliteti vode i zraka u tom gradu, rekavši da će informiranje Brođana ubuduće biti češće i izravno.

Na sastanku održanom u subotu nakon prosvjeda Brođana na Markovu trgu pod nazivom “Svi za djecu – Brod plovi”, premijeru Andreju Plenkoviću i Ćoriću su prosvjednici iznijeli svoje zahtjeve, među kojima je i kontinuirana komunikacija o problemima onečišćenja zraka i vode u Slavonskom Brodu.

“U kontekstu tog problema, jer nije riječ samo o problemu informiranja, Ministarstvo zdravstva će na određeni način iskoračiti, a ministar Milan Kujundžić je preuzeo na sebe taj dio obveza”, istaknuo je Ćorić.

“Vjerujem kako će vrijeme pokazati da smo spremni na realizaciju svih koraka potrebnih za povećanje kvaliteta života građana Slavonskog Broda, te da će se nastaviti proces plinifikacije i modernizacije rafinerije u Bosanskom Brodu, što će značiti i čišći zrak za građane Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije”, poručio je Ćorić.

Na upit o navodno slabom interesu za zakup kapaciteta za LNG terminala Ćorić je odgovorio da u prvoj fazi nisu ni očekivali značajniji interes za zakup LNG-a. Zakonodavni okvir je na javnoj raspravi, a obvezujuće ponude imaju prvu, drugu i treću fazu, pa vjerujemo da će u drugoj i trećoj fazi biti znatno veći interes za LNG terminal, rekao je.

Ova je godina ključna za izgradnju infrastrukture za gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša, istaknuo je u ponedjeljak ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić otvarajući u Hrvatskoj gospodarskoj komori radionicu “Pripreme prijave na javni poziv za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada”, koja je namijenjena jedinicama lokalne samouprave i tvrtkama.

“Ove će se godine objaviti čitav niz natječaja. U 2016. prikupljanje otpada bilo je na razini 27 posto, a plan je 2020. ostvarivati 50 posto prikupljenog otpada. Izgradnja infrastrukture kroz ovaj natječaj i natječaje koji će uslijediti je pretpostavka da dostignemo te ciljeve”, naglasio je Ćorić.

Radi se o prvoj radionici za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, natječaj traje do 20. svibnja, a radionice će se održati i u Rijeci, Splitu i Osijeku.

Ćorić vjeruje će početak iduće godine jedinice lokalne samouprave dočekati spremne, a na pitanje hoće li biti sankcije za one koje ne osiguraju spremnike odgovorio je da sankcije nisu predviđene.

“Sve jedinice lokalne samouprave svjesne su da trebaju osigurati spremnike, jer jedino tako mogu ispoštovati planove gospodarenja otpadom koje su same donijele”, objasnio je.

Što se tiče centara za gospodarenje otpadom, Ćorić je ustvrdio da je njihova izgradnja dugotrajan proces, koji je puno složeniji i kompleksniji od nabave spremnika ili izgradnje reciklažnih dvorišta.

Trenutno su u Hrvatskoj izgrađena dva centra za gospodarenje otpadom, a bit će ih još sedam, kaže Ćorić koji vjeruje da će taj proces biti završen do 2023. godine, kada Hrvatskoj završava financijska perspektiva.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš izrazio je zadovoljstvo što je započeo složeni proces nabave spremnika te poručio kako im je cilj rasteretiti jedinice lokalne samouprave pojednostavljivanjem procedura i provedbom objedinjenog postupka javne nabave.

Načelnica u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Ćilić kaže da je sredstva za nabavu spremnika osiguralo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike putem Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija, a 85 posto investicije sufinancirat će se iz europskog Kohezijskog fonda.

You may also like

0 comments