Ćorić: Istraga je u nadležnosti županije

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je u ponedjeljak sućut obitelji poginulih radnika Hidroelektrane (HE) Dubrovnik te izjavio kako je istraga o tom nesretnom događaju u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva (ODO) i Policijske uprave (PU) dubrovačko-neretvanske.
“Istraga o tom slučaju u nadležnosti je ODO u Dubrovniku i PU dubrovačko-neretvanske. Po okončanju istrage rezultati će biti predstavljeni javnosti”, rekao je Ćorić novinarima uoči sjednice Vlade. Dodao je kako nema informacije o navodima da će neki rezultati istrage biti objavljeni u subotu te istaknuo da Ministarstvo ne utvrđuje detalje nesreće.

U požaru koji je u četvrtak prijepodne buknuo u HE nestala su tri radnika. Beživotno tijelo prvog pronađeno je u četvrtak oko 14 sati u odvodnom kanalu hidroelektrane, drugog oko 21,50 sati na obali mora u Cavtatu, a trećeg u nedjelju navečer također u odvodnom tunelu hidroelektrane.

Upitan da komentira izjavu ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac da je njegovo Ministarstvo povuklo najmanje EU-ovih sredstava, Ćorić je ustvrdio da Hrvatske vode trenutno imaju ugovorenih 94 posto sredstava u programskom razdoblju 2014.- 2020.

“Za razliku od većine drugih ministarstava, projekti s područja vodnog gospodarstva, dakle izgradnja vodno-komunalne infrastrukture u fazi pripreme dokumentacije, ali i realizacija projekata, traju godinama”, poručio je.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u ponedjeljak da će do 2023., kada završava aktualno EU programsko razdoblje, njegovo ministarstvo dostići ciljeve u povlačenju EU sredstava koji su zacrtani.

Odgovarajući na pitanje novinara uoči sjednice Vlade kako komentira izjave ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac o značajnom podbačaju u povlačenju sredstava u području vodnog gospodarstva te zaštiti okoliša i zaštiti od poplava, Ćorić je rekao kako u “ovom trenutku Hrvatske vode imaju ugovorenih 94 posto sredstava u programskom razdoblju 2014. do 2020. godina”.

“Za razliku od većine drugih ministarstava, projekti iz područja vodnog gospodarstva, dakle izgradnja vodno-komunalne infrastrukture, u fazi pripreme dokumentacije, ali isto tako i realizaciji tih projekata, traje godinama. I ono što mogu reći je da ćemo do 2023. godine, kada zapravo završava ovo programsko razdoblje, u kontekstu povlačenja sredstava na razini Ministarstva, a govorim o plaćenim sredstvima, da ćemo dostići ciljeve koji su bili zacrtani”, rekao je.

Na pitanje kada se može očekivati da se ta brojka pomakne malo naviše, Ćorić je rekao kako se ta brojka kontinuirano pomiče. “Ta brojka se kontinuirano pomiče”, ustvrdio je Ćorić te iznio podatke da je u kolovozu 2017. godine ugovorenih sredstava bilo 22 posto, a sad je 94 posto. Govorimo o razini Hrvatskih voda, pojasnio je Ćorić, dodavši da kada se govori o Ministarstvu onda je stopa ugovorenosti 70 posto.

Podsjetio je da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije samo područje vodnog gospodarstva, već i gospodarenja otpadom, energetike i niz drugih područja i prioritetnih osi koje pokrivaju. “I u tom kontekstu mi smo iznad prosjeka svih ministarstava u Hrvatskoj, naših 69 posto je iznad prosjeka ugovorenosti ukupnog operativnog programa Konkurenstnost i kohezija”, kazao je.

You may also like

0 comments