Ćorić: Grmoja koristi svaku situaciju za medijski prostor

Najava kompresorske stanice
Prva kompresorska stanica (KS1) na hrvatskom plinskom transportnom sustavu kod Velike Ludine bi idući mjesec mogla biti u probnom radu, a do krajem ove godine u redovnom radu, istaknuto je u petak na gradilištu te kompresorske stanice koje su obišli ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić i čelnici Plinacroa.

Radovi na izgradnji kompresorske stanice KS1, vrijedni 209,5 milijuna kuna, počeli su sredinom kolovoza prošle godine kraj Velike Ludine u Moslavini, a ta će kompresorska stanica omogućiti dvosmjerni transport plina između Hrvatske i Mađarske.

Ministar Ćorić je nakon obilaska gradilišta izrazio zadovoljstvo dinamikom radova i tehničkim mogućnostima kompresorske stanice, koja će od početka iduće godine omogućiti stalni dvosmjerni kapacitet i na interkonekciji s Mađarskom.

“Posebno je važno što će kompresorska stanica omogućiti normalni rad budućeg LNG terminala na otoku Krku. Iako je zakup kapaciteta terminala manji od očekivanoga, dvosmjeni tok je nužan, jer se u obzir mora uzeti globalno stanje u Europi, odnos cijena LNG-a u odnosu na prirodni plin, zatim pregovori koji su u tijeku na razini Europske komisije, odnosno ponajprije tranzit plina Rusija – Ukrajina. Alternativni dobavni pravci su sve aktualniji, ne samo u Hrvatskoj, već cijelom europskom kontinentu”, rekao je Ćorić, koji je prije obilaska kompresorske stanice u Zagrebu bio na sjednici skupštine Plinacroa te je obišao Nadzorno-operativni centar i Nacionalni dispečerski centar.

Predsjednik Uprave Plinacroa Ivica Arar je izgradnju prve kompresorske stanice na hrvatskom plinskom transportnom sustavu ocijenio strateškim projektom, dodajući da su tim projektom zadovoljeni i kriteriji koje je propisala Europska komisija.

Kako su već ranije istaknuli iz Plinacroa, kompresorska će stanica povećati fleksibilnost upravljanja postojećim transportnim kapacitetima te omogućiti racionalno povećanje transportnih kapaciteta prema potrebama korisnika, odnosno tržišta. Uz to, osigurat će i postizanje boljih tlačnih uvjeta u transportnom sustavu, čime će se povećati i učinkovitost transportnog sustava.

I Arar ističe da KS1 Plinacrou mnogo znači u tehnološkom smislu i zbog regulacije tlakova u transportnom sustavu.

Najavio je kako će uskoro početi i izgradnja plinovoda Omišalj-Zlobin. Ugovori o dobavi cijevi su već potpisani i vjerujem da ćemo u siječnju 2020. godine početi radovi, rekao je Arar, koji je uvjeren da će i taj projekt biti ostvaren sukladno planovima.

Na novinarski upit ima li Vlada namjeru intervenirati ako se nastavi porast cijena naftnih derivata, ministar Ćorić je odgovorio da cijena uglavnom prati zbivanja na tržištu, da Vlada ima mehanizme za intervenciju za koje još ne postoji potreba.

Na upit o zbrinjavanju radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško, ministar je rekao kako će se tek vidjeti rezultati međuministarstvog sastanka koji će se početkom idućeg tjedna održati u Sloveniji.

“Prema trenutačnom stanju razgovora o mogućem zajedničkom odlagalištu Hrvatske i Slovenije, razgovori u Sloveniji će sigurno donijeti iskorak u jednom od smjerova. U ovom trenutku ne postoji zajedničko suglasje dvije strane o pitanju zajedničkog odlagališta, ali vidjet ćemo što će razgovori u ponedjeljak donijeti. Republika Hrvatska je spremna i na alternativni scenarij”, rekao je Ćorić.

Upitan o zastupničkom pitanju saborskog zastupnika Mosta Nikole Grmoje o prijetnjama direktora Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša bivšem zaposleniku Mislavu Kotarcu te je li premijera i Vladu informirao o događaju, jer se premijer Andrej Plenković izjasnio da ništa nije znao dok audiosnimka nije bila objavljena.

“Premijer o tome i ne treba znati. Gospodin Grmoja koristi svaku situacije u Hrvatskoj kako bi dobio medijski prostor, a to je učinio i jučer. Pitanje gospodina Grmoje smo zaprimili početkom travnja, i zatražili smo očitovanje gospodina Ponoša, koji je svoje očitovanje poslao, a Ministarstvo ga je uputilo prema tijelima Vlade. Tamo se događa drugi dio procesa za koji Ministarstvo nije zaduženo i tu priča za nas staje. Vlada zaprima više stotina zastupničkih pitanja na koja se odgovara određenom dinamikom i šalje u daljnju proceduru. Tu nema nikakvih tajnih igara, koji bi nekome u našoj zemlji trebali biti problematični, osim čelnicima Mosta – nezavisnih lista, gospodinu Bulju i gospodinu Grmoji”, zaključio je Ćorić.

Ministar Ćorić u četvrtak je najavio da će prihvatiti ostavku čelnika Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša nakon što je objavljena snimka u kojoj Ponoš prijeti predsjedniku Radničkog vijeća Fonda Mislavu Kotarcu.

You may also like

0 comments