COP21: Uskoro ćemo izdvajati više gospodarskih, vojnih i energetskih resursa za klimu?

Borba protiv klimatskog zatopljenja je “gospodarski i sigurnosni imperativ”, upozorio je u utorak američki predsjednik Barack Obama, povećavajući pritisak na izaslanike 195 zemalja na konferenciji o klimi u Parizu koji sudjeluju u maratonskim pregovorima. To je “gospodarski i sigurnosni imperativ s kojim se sada moramo uhvatiti ukoštac”, rekao je Obama na tiskovnoj konferenciji u Parizu, jer uz ovakav ritam morat ćemo “uskoro izdvajati sve više gospodarskih i vojnih resursa” da bismo se prilagodili klimatskim promjenama.

Predsjednik konferencije, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pozvao je UN-ove pregovarače okupljene u Bourgetu, blizu Pariza da “zapnu iz petnih žila” kako bi za desetak dana postigli dogovor o klimi.

Francuski predsjednik Francois Hollande, kao i njegov američki kolega, misle da je konferencija, koja se u načelu treba završiti 11. prosinca, na dobrom putu, ali da ništa još nije sigurno. Hollande je upozorio na “dvije opasnosti”: “Ili ćemo prekrcati barku pa će potonuti, ili ćemo je rasteretiti i neće prispjeti nikamo”. “To mora biti barka kojom će svijet narednih godina ploviti prema odredištu po kursu tako da budemo sigurni da ćemo doći ispod dvaju stupnjeva” u zagrijavanju planeta, rekao je.

Obama je rekao da je “optimist”. “Uspjet ćemo”, ali “teško je natjerati 200 nacija da se o nečemu dogovore”, priznao je američki predsjednik koji je sudjelovao i na konferenciji u Kopenhagenu 2009. na kojoj se nije uspio postići svjetski dogovor o klimi.

Cilj ovog summita je dati politički podstrek raspravi koja je toliko nedostajala u Kopenhagenu. Izaslanstva će raspravljati o glavnim poglavljima u nacrtu dogovora koji ima pedesetak stranica: dugoročnom cilju smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova, prilagodbi klimatskim promjenama, financiranju klimatskih politika južnih zemalja, mehanizmima za redovito revidiranje obveza zemalja u smislu njihova postrožavanja i o drugom.

Pregovarači do subote trebaju skraćenu inačicu teksta predati ministrima za okoliš i energiju koji će preuzeti stvar u svoje ruke u drugom tjednu trajanja konferencije. Dogovor koji bi se trebao postići u Parizu treba obvezati međunarodnu zajednicu da smanji emisiju stakleničkih plinova kako bi se zagrijavanje planeta ograničilo na 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Obama je pojasnio stajalište svoje zemlje o obvezujućoj naravi dogovora: “Postupci koji osiguravaju jasnoću i redovitu reviziju (obveznog smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova) moraju biti pravno obvezujući”, istaknuo je, ali nije pristao da se oni izražavaju u brojkama. Američki kongres u kojemu većinu imaju republikanci pokazali su u utorak spremnost da mu podmeću klipove što se tiče okoliša, izglasavši poništenje nove uredbe protiv CO2 koja prvi put uvodi granicu za ispuštanje ugljikova dioksida u postojećim američkim termocentralama.

To je glasovanje simbolično zbog veta koji je predsjednik najavio, a planirano je u vrijeme dok se održava konferencija COP21. Na rubu konferencije Francuska je Africi koja kroz širenje pustinja i presahnjivanje vodotokova već snažno osjeća posljedice zagrijavanja, obećala 2 milijarde eura do 2020. za razvoj obnovljivih energija.

You may also like