CNBC: Nafta bi mogla pasti i na 10 dolara za barel?

Nakon što su cijena nafte pale ispod 30 USD po barelu , po prvi puta u 15 godina, tržište se počelo pitati koliko nisko cijene još mogu zaroniti. Glavnina analitičara smatra da će se cijene oporaviti u drugoj polovini godine, no izvjesno je da su pred naftašima teški dani, izvještava CNBC.

Morgan Stanley pridružio se Goldman Sachsu u predviđanjima da bi cijena barela mogla pasti na 20 USD a i glavnina banaka srezala je svoja očekivanja, da bi banka Standard Chartered čak izašla s procjenom cijene od 10 USD po barelu. Proizvodnja još uvijek ostaje tvrdoglavo visoka s obzirom na 70-postotni pad cijena od sredine 2014. Ipak, IEA izašla je s procjenom nešto manje proizvodnje u SAD-u.

Analitičari čak upozoravaju da oni koji očekuju rast cijena nafte u drugoj polovini godine pretjeruju, jer još uvijek ima dosta neriješenih strukturnih problema koji bi trebali biti riješeni da bi se cijene počele oporavljati. Ti faktori su između ostalog oslabljen rast u Kini i devalvacija nacionalne valute, a i OPEC za sada ne pokazuje namjeru smanjiti proizvodnju. Geopolitičke tenzije u Saudijskoj Arabiji oko Irana zbog ubojstva Šijitskog klerika stavljaju pritisak na cijenu, kao i ISIL-ova agresija u Libiji. MMF i Svjetska banka smanjili su procjene globalnog gospodarskog rasta.

You may also like

0 comments