CNBC: Katar će obraniti svoju ekonomiju, energetski sektor funkcionira normalno

Katar će lako obraniti ekonomiju i domaću valutu od sankcija drugih arapskih država, poručio je ministar financija Ali Šerif al-Emadi u intervjuu za američku televiziju CNBC.

Prije tjedan dana Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain i Egipat prekinuli su diplomatske i prometne veze s Katarom, optužujući Dohu da podupire terorizam. Sankcije su poremetile uvoz a mnoge su inozemne banke smanjile obujam poslovanja u Kataru.

U danas emitiranom intervjuu katarski ministar financija poručio je pak da energetski sektor i cijela ekonomija najvećeg izvoznika ukapljenog prirodnog plina u svijetu u osnovi funkcioniraju normalno a značajniji poremećaji nisu zabilježeni ni u opskrbi hranom i drugom robom. Katar uvozi robu iz Turske, Dalekog istoka i Europe a na krizu će odgovoriti pronalaženjem novih mogućnosti razvoja ekonomije, naglasio je ministar financija u razgovoru za američku televizijsku postaju.

Upozorio je ujedno da će i zemlje koje su uvele sankcije Kataru bilježiti gubitke zbog štete nanesene poslovanju u cijeloj regiji. “Puno ljudi misli da ćemo samo mi biti na gubitku… Za svaki dolar našeg gubitka oni će biti u identičnom minusu”, naglasio je.

Katarski rial našao se pod pritiskom na deviznim tržištima ali Emadi poručuje da slabljenje katarske valute i gotovo 10-postotni pad tržišta dionica u regiji ne trebaju nikoga zabrinjavati. Katarske devizne rezerve i imovina stabilizacijskih fondova više su nego tri puta veći od BDP-a “pa ne vidim razloga za zabrinutost zbog aktualnih zbivanja ni za špekulacije s katarskim rialom”.

Upitan hoće li Katar možda biti prisiljen pribavljati novac prodajom udjela u velikim zapadnim kompanijama koje trenutno drži državni stabilizacijski fond, ministar financija odgovara da trenutno ne razmatraju tu opciju. “Iznimno smo zadovoljni našim pozicijama, našim ulaganjima i likvidnošću naših sustava”, kazao je Emadi.

Cijene katarskih državnih obveznica na međunarodnim tržištima oštro su pale ali je ministar financija u odgovoru na drugo pitanje kazao kako po njegovoj procjeni nema razloga za vladinu intervenciju na tržištu i za kupovinu tih obveznica radi potpore njihovim cijenama.

You may also like