CNBC: Cijene nafte će padati

Ako ste mislili kako je 2014. godina bila volatilna, možda ste se prevarili, jer bi cijena nafte, ove godine, kako javlja CNBC, mogla dostići 30 dolara za barel prema Bobu Janjuahu, tržišnom strategu Nomura Securitiesa.

Za CNBC je rekao kako je sva prilika kako Saudija neće promijeniti svoju odluku o ne smanjenju proizvodnje nafte, usprkos smanjenju cijena od 60 posto, te bi cijena mogla nastaviti padati.

U ponedjeljak se Brent sirovinom trgovalo na gotovo 49 dolara po barelu i američka sirova nafta stajal je 47 dolara za barel što ipak predstavlja rast u odnosu na prošlotjednu srednju vrijednost od 45 dolara po barelu.  Međunarodan agencija za energetiku, stoga, javlja kako će se trendovi u cijeni nafte preokrenuti.

Strmoglav pad cijene dogodio se uslijed prezasičenosti tržišta robom i uslijed nedostatka potražnje, ali i uslijed usporavanja globalnoga rasta. Cijene su nastavile padati nakon što je OPEC odlučio ne smanjivati proizvodnju kako bi zadržao utjecaj tržišta u odnosu na proizvođače iz škriljca u SAD-u.

 

You may also like