CMS: Svaka zemlja Europe je u ratu

Francuskim aktiviranjem članka 42. stavka 7. Ugovora o EU, zemlje članice EU-a pristupile su ratu, ustvrdio je u četvrtak Centar za mirovne studije (CMS) dodajući kako objava rata neće dovesti do unapređenja europskog zajedničkog sustava borbe protiv terorizma.

CMS u priopćenju ističe da je svijet s SAD-om na čelu u ratu protiv terorizma već 14 godina, no to je rezultiralo samo stvaranjem još grozomornijih terorističkih skupina od tadašnje Al Qaide, kao što su ISIL, Boko Haram i druge skupine koje su u međuvremenu prerasle u paravojne i paradržavne skupine. Aktiviranjem odredbe Ugovora o EU o uzajamnoj obrani, koja se odnosi na situaciju oružane agresije na jednu državu članicu, stvara se međunarodna praksa interpretacije napada organiziranih terorističkih grupa ili paravojnih formacija kao napada formalnih država, čime se zapravo ISIL-u daje neželjeni i nepotreban državni legitimitet, smatra CMS.

CMS zahtijeva da se bilo kakva vojna intervencija u Siriji vodi isključivo sa ciljem zaštite lokalnog stanovništva od nasilja ISIL-a, i to pod okriljem UN-ovog Vijeća sigurnosti kako bi akcija imala međunarodni legitimitet i osigurala suradnju svih članica Vijeća koje su trenutno, s očitim partikularnim interesima, uključene u rat u Siriji. Ta nevladina udruga poručuje da borbu protiv terorizma treba voditi kroz druge mehanizme, poput članka 222. Ugovora o funkcioniranju EU-a, koji bi u situaciji terorističkog napada, kao što je bio nedavni u Parizu, osigurao suradnju sigurnosnih aparata zemalja članica, koja je zakazala.

Na taj bi se način također na globalnoj razini osigurala efikasna blokada financiranja ISIL-a od država koje su navodne saveznice zapadnoeuropskih država i SAD-a. Zadnjih 14 godina rata protiv terorizma naučilo nas je da se terorizam efikasno može zaustaviti jedino uklanjanjem njegovih uzroka. Emotivne objave rata predstavljaju ne samo ugrozu stanovnicima koji od terorizma bježe i stanovnicima Europe, već upravo onakav odgovor kakav teroristi žele vidjeti, priopćio je CMS.

You may also like