Clinton protiv Sandersa isticala svoje političko iskustvo

Vodeća kandidatkinja u borbi za nominaciju demokrata za predsjedničku utrku Hillary Clinton u nedjelju je isticala svoje političko iskustvo u oštrom tv-sučeljavanju protiv senatora Bernija Sandersa koji ju optužuje za veze s Wall Streetom te iskrivljavanje njegovih stajališta o zdravstvenoj skrbi i zakonu o oružju.

Debata u Charlestonu bilo je četvrto i posljednje sučeljavanje demokratskih kandidata na istoj sceni prije unutarstranačkih izbora koji će početi 1. veljače u Iowi, a nastavit će se 9. veljače u New Hampshireu.  Sučeljavanje je održano u trenutku kada Sanders puše za vratom bivšoj američkoj državnoj tajnici u anketama popularnosti, što je iznenadilo Clinton koja je krenula u ofenzivu. Njezina je strategija predstaviti se kao kandidatkinja najsposobnija upravljati polariziranom zemljom, piše AFP.  “Treba nam predsjednik sposoban obavljati sve aspekte tog posla. Razumijem do koje je mjere to najteži posao na svijetu i spremna sam ga preuzeti”, izjavila je.

U debati je dovodila u pitanje socijalistička stajališta Sandersa o reformi Wall Streeta, zdravstvenoj skrbi i zakonu o kontroli oružja. Sanders je odgovorio na svaki napad, piše Reuters. Prikazao je Clinton kao braniteljicu statusa quo koja je prihvatila stotine tisuća dolara od financijskih lobija i Wall Streeta za predavanja koja je držala.  “Nikad nisam bio plaćen da održim govor za Goldman Sachs”, rekao je Sanders u čemu mu se pridružio Martin O’Malley, treći kandidat koji zaostaje za njih dvoje. “Ja ne uzimam novce od velikih banaka. Ne uzimam honorar od banke Goldman Sachs”, rekao je Sanders dodvši da ima “velike dvojbe kada ljudi primaju novac iz Wall Streeta”.

Osudio je gospodarski sustav koji “lažiraju” i manipuliraju Wall Street i lobiji te istaknuo “Stvarni je problem što Kongres pripada snagama koje drže novac”. Clinton je pak posjetila Sandersa da se nije snažno zauzeo za pooštrenje zakona o oružju. “On je u više navrata glasao za NRA (Nacionalnu organizaciju za oružje) i lobije koji zagovaraju oružje”, podsjetila je u vrijeme kada američki predsjednik Barack Obama nastoji suprotstaviti se moćnim lobijima kako bi donio novi oštriji zakon o osobnom naoružanju. Clinton i Sanders sukobili su se i oko programa zdravstvene skrbi. Sanders je u nedjelju navečer objavio pojedinosti svog plana zdravstvne zaštite pod nazivom “Medicare-for-all” i kako bi ga Amerikanci trebali plaćati.

Clinton je još prošolog tjedna napala Sandersa zbog tog plana zdravstvene zaštite predloženog po uzoru na europski. U debati je kazala da plan želi potkopati zakon o zdravstvenom osiguranju koji je potpisao predsjednik Barack Obama. No, Sanders je odgovorio da želi graditi na Obaminu zakonu, čineći zdravstveno osiguranje još pristupačnijim. Prema objavljenim detaljima Sandersova plana osobe bi plaćale 2,2 posto premije, a poslodavci naknadu od 6,2 posto za zdravstvenu zaštitu. Osobe koje godišnje zarađuju od 250.000 do 500.000 dolara godišnje bi plaćali poreznu stopu od 37 posto, a oni koji zarađuju preko 10 milijuna godišnje 52 posto. Clinton je u debati upozorila da će za to trebati novi porezi, napose za najbogatije.  “Ja sam jedina kandiatkinja koja je obećala da neće podizati poreze srednjoj klasi”, ponovila je.  Kandidati sada imaju dva tjedna kampanje prije prvog testa 1. veljače u Iowi. Godine 2008. Hillary Clinton je završila na trećem mjestu, iza Baracka Obame i senatora Johna Edwardsa.

You may also like

0 comments