Clinton optužila Trumpa za poticanje na nasilje

Predsjednička kandidatkinja američkih demokrata Hillary Clinton u srijedu je optužila republikanskog suparnika Donalda Trumpa za govor kojim potiče nasilje nakon što je on pozvao aktiviste za pravo na nošenje oružja da zaustave Clinton u nakani da izabere liberalne suce za Vrhovni sud.

Clinton je komentirala govor što ga je Turmp održao u utorak na skupu u Sjevernoj Karolini koji je izazvao snažne kritike jer su ga neki protumačili kao poziv na nasilje protiv njegove protukandidatkinje, u postavilo se i pitanje je li Trump prava osoba za nastavak predsjedničke utrke.”Riječi imaju težinu, prijatelju”, rekla je na skupu u Des Moinesu u saveznoj državi Iowi bivša državna tajnica koja rijetko izravno komentira izjave svog republikanskog rivala.

“A ako se vi natječete za predsjednika ili ste predsjednik Sjedinjenih Država vaše riječi imaju strašne posljedice”, rekla je Clinton i dodala kako je jučer Donald Trump svojim komentarima “prešao granicu”.

Trump, koji je u utorak sugerirao da bi aktivisti za pravo na nošenje oružja mogli zaustaviti demokratsku suparnicu Hillary Clinton u tome da izabere liberalne suce za Vrhovni sud, u intervjuu za Fox News inzistirao je na objašnjenju da su njegove riječi bile poziv na političku, a ne na fizičku akciju.

Njujorški poslovni čovjek Trump sve više izaziva nezadovoljstvo i u vlastitoj stranci i neki visoko pozicionirani članovi obećali su da će mu uskratiti podršku i podržati Clinton.

Novo ispitivanje javnog mišljenja od 5. do 8. kolovoza, provedeno prije ove najnovije Trumpove kontroverze, pokazalo je da gotovo petina od 396 registriranih republikanca želi da se Trump povuče iz predsjedničke utrke.

U ponedjeljak je 50 republikanca dužnosnika nacionalne sigurnosti potpisalo otvoreno pismo kojim propituju Trumpov temperament i smatraju ga opasnim i nekvalificiranim da bude predsjednik.

You may also like