Clinton kaže da je mizoginija imala ulogu u njezinu izbornom porazu

Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je u četvrtak da je mizoginija zasigurno imala ulogu u njezinu porazu na predsjedničkim izborima prošle godine.

U prvom intervjuu od izbornog poraza, Clinton je kazala da je mogućnost da SAD dobije prvu predsjednicu bila uzbudljiva za neke Amerikance, ali je i ugrožavala druge.

“Zasigurno, mizoginija je imala ulogu. To se jednostavno mora priznati”, kazala je Clinton pred gotovo 3000 sudionika summita Žene u svijetu u New Yorku.

“Dijelom mobingom a dijelom vrijeđanjem… žele vam slomiti duh i natjerati vas da se osjećate nedoraslo. A ja to nisam htjela dopustiti i to je sve razbjesnilo”, kazala je u intervjuu koji je vodio kolumnist New York Timesa Nicholas Kristof.

Clinton je kazala da ne razumije zašto Trumpova administracija želi “povrijediti toliko ljudi” i izrazila zabrinutost za prava žena u svijetu.

“Napadanje žena, a upravo to se događa, apsolutno je izvan bilo kakve političke agende”, kazala je. “Što više pružamo potporu ženama, više pružamo potporu demokraciji…Pitanja žena su pitanja nacionalne sigurnosti u svijetu.”

State Department je u ponedjeljak objavio da prekida financiranje Populacijskog fonda UN-a, agencije koja se bavi planiranjem obitelji i brine za zdravlje žena i djece u više od 150 zemalja.

Trump je u siječnju zabranio financiranje međunarodnih organizacija koje podupiru pobačaje.

Clinton je kazala kako se ne namjerava ponovno kandidirati za neku javnu dužnost, dodajući da piše knjigu u kojoj među ostalim razmatra zašto nije uspjela postati prvom američkom predsjednicom.

“Ljudima koje to zanima, gotovo 66 milijuna ljudi koji su glasali za mene, želim dati koliko god mogu jasnije i vjerodostojnije objašnjenje”, kazala je.

You may also like