Članovi Predsjedništva u svađi, Međunarodnom sudu pravde svi pišu odvojeno

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić najavio je kako će u četvrtak pozvati na neformalni sastanak druga dva člana državnog vrha ne bi li pokušali postići dogovor o problemima nastalim nakon pokretanja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije. 

Bošnjački član Bakir Izetbegović na to je odgovorio poručivši kako će još razmisliti hoće li se takvom pozivu odazvati te kako je izvjesno da će se s ICJ-em za sada odvojeno komunicirati.

Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako neće podržati nikakvu odluku kojom bi se unutar Predsjedništva BiH pokušalo osporiti status Sakiba Softića, ranijeg pravnog zastupnika BiH pred ICJ-em koji je prošlog tjedna tajništvu tog suda i predao zahtjev za revizijom presude.

“Ja neću glasovati protiv odluke Predsjedništva BiH iz 2002. godine, a to je da je Softić zastupnik BiH”, kazao je Izetbegović.

ICJ je nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije na adrese tri člana Predsjedništva BiH uputio odvojena pisma tražeći od njih jasno očitovanje o tome ima li Softić ovlasti u tom postupku zastupati BiH ili ne.

Ivanić je u utorak ocijenio kako u postojećim okolnostima i zbog nastalih podjela nema posebnog smisla sazivati formalnu sjednicu državnog vrha na kojoj bi se o tome raspravljalo. Najavio je kako će stoga ICJ-u poslati svoj odgovor, a Izetbegović je u srijedu potvrdio kako će i on učiniti to isto.

U slučaju sazivanja formalne sjednice Predsjedništva BiH, odluka o Softićevom statusu zapravo bi bila na hrvatskom članu državnog vrha Draganu Čoviću, jer bi njegov glas bio presudan. Čović nije želio unaprijed kazati kako bi u takvom slučaju glasovao.

O tome kako će ICJ procijeniti Softićev status ovisit će hoće li uopće biti pokrenut postupak razmatranja zahtjeva za reviziju presude kojoj je prije deset godina Srbija oslobođena odgovornosti za genocid počinjen na teritoriju BiH.

(Agencije)

You may also like

0 comments