Članovi predsjedništva BiH komentirali uhićenja u Orašju; pod istragom i ministar obrane RH?

Bošnjački i srpski član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić pozvali su u četvrtak na nemiješanje u rad pravosuđa BiH komentirajući snažne negativne reakcije iz Hrvatske na uhićenje desetorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane osumnjičenih da su počinili ratne zločine nad Srbima.

„Način na koji su reagiranja uslijedila više djeluju kao pritisak na pravosuđe. Ja mogu razumjeti zainteresiranost, i to podržavam, za stanje građana koji su državljani i Hrvatske, ali ulazak u suštinu je nešto što po mom mišljenju prelazi granice prihvatljivog“, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Drži da se ne radi o posebnom slučaju “koji bi zahtijevao toliku pozornost”. “Ako bilo tko ima razlog da posebno iznosi primjedbe, onda je to srpska strana”, rekao je Ivanić. Izetbegović je istaknuo je da treba pustiti sud i državno odvjetništvo da rade svoj posao bez miješanja u njihov rad.

On je rekao da državno pravosuđe treba voditi računa da ne “stvara nepotrebne turbulencije ako su se ljudi već ranije odazivali pozivu”. Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović u četvrtak je istaknuo kako desetoricu Hrvata iz Orašja treba pustiti na slobodu izražavajući nezadovoljstvo što su uhićeni u vrijeme katoličkog blagdana Svih svetih i neposredno nakon posjete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Odvjetnici optuženih Hrvata iz Orašja najavili su da će u petak podnijeti zahtjev na puštanje iz pritvora držeći nevjerodostojnim objašnjenja pravosuđa da bi mogli pobjeći, utjecati na svjedoke ili prikrivati dokaze.

General Đuro Matuzović je zajedno s još devet pripadnika HVO-a uhićen u ponedjeljak zbog navodnih zločina protiv srpskih civila na području Orašja na početku rata 1992.

I ministar obrane pod istragom tužiteljstva BiH?

U pozadini političke panike i trodnevne drame na najvišoj državnoj razini nisu, ili nisu samo desetorica pripadnika HVO-a iz Orašja.

Naime, već neko vrijeme tužiteljstvo BiH vodi istragu o zločinu koji je 1995. počinjen u okolici Mrkonjić Grada kada su 4. i 7. gardijska brigada Hrvatske vojske nakon Oluje krenuli u oslobađanje tog dijela BiH.

Prema navodima iz istrage, u toj operaciji iz odmazde zbog pogibije legendarnog zapovjednika Andrije Matijaša-Pauka ubijeno je 180 srpskih civila čija su tijela pronađena u jednoj masovnoj grobnici.

Na popisu onih koji su pod istragom je i tadašnji zapovjednik 4. gardijske brigade, a sadašnji ministar obrane i potpredsjednik Vlade, umirovljeni general Damir Krstičević, javlja RTL.

Documenta o uhićenjima Hrvata

Udruge Documenta i Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) u četvrtak su priopćile da bi politički pritisak na BiH, za koji tvrde da je zahtjevan u nizu izjava nakon uhićenja deset bivših pripadnika HVO-a, bio loš po hrvatsko pravosuđe i štetna za međunarodni ugled Republike Hrvatske. Odaje se dojam da udruge uopće ne znaju što se to događa s Hrvatima u BiH, pogotovo u Bosanskoj Posavini koja je praktički etnički očišćena od Hrvata. “Prema dostupnim informacijama optužbe su teške, ubijanja, mučenja, silovanja. Nažalost nedvojbeno je da su se neki od tih zločina dogodili, dvojbeno je samo tko ih je počinio, tko je kriv da zločini nisu spriječeni, tko je odgovoran da direktni počinioci nisu do sada procesuirani.

Da je mjera pritvora u slučaju osumnjičenih koji imaju dvojno državljanstvo i visoko su (bili) pozicionirani u vojsci i/ili politici opravdana, hrvatsko pravosuđe ima vrlo konkretna iskustva.

Građanima BiH u ovom predmetu treba osigurati pravedan i nepristran istražni postupak kao i sve druge potencijalne pravosudne radnje”, smatraju udruge. “Kako osumnjičeni imaju i hrvatsko državljanstvo prirodan je interes RH ali bi djelovanje RH, kao pravne i civilizirane države, trebalo ići u smjeru dostavljanja sve relevantne dokumentacije, osiguranja međunarodnih promatrača i kvalitetne obrane, da se učini sve kako bi postupak bio pravedan i nepristran”, navode u priopćenju.

You may also like

0 comments