Članice HGK traže kvotu od 12 tisuća stranih radnika

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić u petak su razgovarali o dualnom obrazovanju, a uskoro će razmotriti kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za 2017. godinu, pri čemu su članice HGK iskazale potrebu za njih gotovo 12 tisuća, priopćeno je iz HGK.

Na sastanku u Ministarstvu Ćorić i Burilović razgovarali su o ulozi HGK u operativnom programu Učinkoviti ljudski potencijali te mogućnosti sufinanciranja iz Europskog socijalnog fonda.

Burilović je pritom izrazio zadovoljstvo što je u programu Vlade predviđen projekt dualnog obrazovanja.

Austrijska gospodarska komora već desetljećima uspješno provodi taj model, a Burilović objašnjava da se za to zalaže i HGK te ga razvija u suradnji s austrijskom komorom.

“Dualno obrazovanje dugoročno će riješiti problem nedostatka radne snage. Usmjeravanje strukovnog obrazovanja prema potrebama gospodarstva tvrtkama će omogućiti dugoročno planiranje kadrova, dok će učenicima kvalitetnije školovanje otvarati bolje mogućnosti na tržištu rada”, izjavio je Burilović.

Ministar Ćorić istaknuo je da u HGK vidi partnera za pronalazak rješenja usklađivanja sustava obrazovanja s potrebama tržišta rada.

“HGK vidimo kao posrednika između tvrtki i njihovih potreba za djelatnicima”, rekao je Ćorić i dodao da je otvoren za sve prijedloge modela koji bi odgovorili na potrebe tržišta rada.

Burilović i Ćorić dogovorili su da će se ubrzo ponovno sastati kako bi razgovarali o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2017. godinu, što je jedan od gorućih problema hrvatskoga gospodarstva.

Iz HGK podsjećaju da su prvi tražili povećanje propisanih kvota za nova zapošljavanja stranaca, ocijenivši da je 2.300 dozvola daleko od realnih potreba gospodarstva s obzirom na višegodišnji trend starenja te iseljavanja radno aktivnog stanovništva.

Članice HGK istaknule su potrebu za zapošljavanje gotovo 12 tisuća stranih radnika.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić upoznao je ministra s izgradnjom digitalne platforme komore, koja će objediniti sve informacije i komorske usluge.

Predstavio je i projekt internacionalizacije pomoću kojeg će male i srednje tvrtke lakše zakoračiti na inozemna tržišta te CIRAZ (Centar za industrijski razvoj), koji su HGK, Ministarstvo gospodarstva i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti osnovali s ciljem povezivanja znanstvenog sektora i gospodarstva te jačanja njegove konkurentnosti putem poticanja inovacija i pametne specijalizacije.

(Hina)

You may also like

0 comments