Cipras tvrdi da MMF-ovo izvješće opravdava odluku o referendumu

Grčki premijer Aleksis Cipras u petak je izjavio kako analize Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) koje pokazuju da je grčki dug neodrživ opravdavaju odluku njegove vlade da odbije paket pomoći vjerovnika koji ne nude otpust dugova.

U obraćanju grčkome narodu zadnjega dana kampanje prije nedjeljnog referenduma, Cipras je ponovno pozvao Grke da glasuju protiv paketa za spas Grčke te da kažu “ne” ucjenama i ultimatumima. “Jučer je MMF objavio izvješće o grčkom gospodarstvu koje predstavlja veliku potvrdu za grčku vladu, jer potvrđuje očigledno – da grčki dug nije održiv”, kazao je Cipras.

Govoreći o jučer objavljenom izvješću MMF-a, u kojemu stoji da je grčki dug dosegnuo 176 posto BDP-a, Cipras je izrazio žaljenje što takvo stajalište MMF-a “vjerovnici nisu nikada prenijeli grčkoj strani tijekom petomjesečnih pregovora” o nastavku financijske pomoći Grčkoj. U govoru koji je prenosila grčka televizija kazao je i da traži smanjenje za 30 posto grčkoga duga na “dvadesetogodišnji poček” kako bi se zajamčila dugoročnost duga njegove zemlje.

You may also like