Home Europska unija Cipras: Sram me što sam dio vodstva EU

Cipras: Sram me što sam dio vodstva EU

by Agencije

Grčki premijer Aleksis Cipras u petak je izjavio da ga je sram što je član Europske unije čije članice svaljuju krivnju jedna na drugu za migrantsku krizu i licemjerno liju suze za djecom koja su se utopila u pokušaju da se dokopaju EU-a.

Najmanje 35 ljudi utopilo se ovaj tjedan prilikom prelaska mora između Turske i Grčke, čime se broj žrtava, među kojima je puno djece, popeo na 3.000. “Sram me je što sam član ovog europskog vodstva, kako zbog nesposobnosti Europe u rješavanju ove ljudske drame, tako i zbog rasprave na visokoj razini gdje dužnosnici svaljuju krivnju jedni na druge”, izjavio je Cipras u parlamentu.

U jednom od najoštrijih komentara o krizi koja je pogodila Europu, premijer je kazao da Grčka ne želi “niti jedan euro” za spašavanje tisuća migranata koji svakodnevno pristižu na njezine obale. Grčka je tranzitna ruta za više od 500.000 izbjeglica i migranata koji su od siječnja pobjegli pred sukobima na Bliskom istoku i dalje, izazvavši prepirke i svađe među europskim državama. “Licemjerno liju krokodilske suze za mrtvom djecom na obalama Egejskog mora. Mrtva djeca uvijek izazovu tugu i žal, ali što je sa živom djecom koja pristižu u tisućama i nagurana su na ulicama? Njih nitko ne voli”, rekao je Cipras, odgovarajući na pitanje da objasni pristanak grčke vlade da privremeno pruži utočište za 50.000 izbjeglica prije nego ih se premjesti u druge zemlje.

Grčka je na to pristala na nedjeljnom summitu 11 zemalja EU-a u Bruxellesu.

Related Posts