Home Geopolitika Cipras: Pregovori o ujedinjenju Cipra pokazuju napredak

Cipras: Pregovori o ujedinjenju Cipra pokazuju napredak

by Agencije

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u srijedu kako je postignut napredak u prekidu više desetljeća starog spora oko podijeljena Cipra, ali je upozorio Tursku da prestane s “agresivnom retorikom” u postizanju sporazuma.

“Optimistični smo ali oprezno i odgovorno, kako situacija nalaže, i nastavit ćemo naporno raditi i nadati se pozitivnim rezultatima u skoroj budućnosti”, rekao je Cipras u govoru pred grčkim parlamentom.

“Preduvjet je da druga strana, posebno Turska, pristupi pregovorima u sličnom duhu, ostavljajući sa strane agresivnu retoriku i radeći ozbiljno i odgovorno”.

Razgovori koji su trebali riješiti desetljećima stare podjele na Cipru završili su prošli tjedan u Ženevi bez sporazuma, no s planom da se dužnosnici ponovno sastanu kako bi rješavali osjetljivo pitanje sigurnosti prije nego li ponovno pokušaju postići politički sporazum.

Nakon tih razgovora održanih u Ženevi, turski je predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao u Istanbulu da potpuno povlačenje turskih vojnika s Cipra, što je zatražio ciparski predsjednik Nicos Anastasiades, “ne dolazi u obzir”.

“Potpuno povlačenje turskih vojnika ne dolazi u obzir”, rekao je turski predsjednik, dodajući da Turska Republika Sjeverni Cipar, koju priznaje jedino Turska, “intenzivno radi i ističe svoju iskrenost”, dok Cipar i Atena “i dalje imaju drugačija očekivanja.”

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kazao je za Reuters nakon konferencije u Ženevi kako je uvjeren da su sudionici pregovora odlučni učiniti “posljednje napore” na iznalaženju rješenja.

Guterres je u Ženevi predsjedao sigurnosnom konferencijom o Cipru, na kojoj su u pregovorima sudjelovali čelnici ciparskih Grka i ciparskih Turaka, Nicos Anastasiades i Mustafa Akinci te ministri vanjskih poslova Grčke, Turske i Velike Britanije, država koje su od ciparske neovisnosti iz 1960. jamci neovisnosti, teritorijalnog integriteta i sigurnosti tog sredozemnog otoka.

Cipar je podijeljen od 1974., kad je turska vojska izvela invaziju na otok kao odgovor na puč kojim je svrgnut predsjednik Makarios. Do državnog udara došlo je na poticaj grčke vojne hunte i njime se tražilo ujedinjenje Grčke i Cipra.

Related Posts